Антиоксиданти, що містяться в ягодах, відомі як антоціани (пігменти), істотно знижують ризик захворювань серця.

Про це заявили вчені з Університету Східної Англії, передає Соѕмо.

Ці антоціани покращують щільність артерій, знижуючи кров'яний тиск та зменшуючи запалення. На підтвердження цього служать 25 досліджень.

За словами вчених, 1-2 порції чорниці, малини або полуниці протягом дня забезпечують організм достатньою кількістю антоціанів. А це знижує ризик смерті від серцевих захворювань на цілих 40%.

Що цікаво, антоціани більш відчутно впливають на молодий організм, ніж на людей старшого віку. Крім того, дослідження показали зв'язок між низьким споживанням фруктів і серцево-судинними захворюваннями.

Зокрема, незбалансована і скупа на мікроелементи дієта є основною причиною летальних випадків через хвороби серця в усьому світі.

Але, з ягодами в несезон краще бути обережними. Українські журналісти разом з експертами провели в Києві експеримент, в ході якого перевірили, чи можна їсті ранні кавуни, які вже заполонили ринки і магазини.

Зокрема, журналісти одного з телеканалів взяли один примірник і перевірили його в лабораторії. Результат був нормальний: 39,1 мг нітратів на 1 кг при допустимій нормі 90. Тобто кавун чистий і безпечний для споживання.

Позитивний вердикт надала завідувач радіологічного наукового відділу Державного інституту з лабораторної діагностики Зоя Малімон і щодо кавунів, придбаних у супермаркеті і на вуличному базарі.

"Відповідають всім нормам за нітратами і радіонуклідам, тому ці кавуни можна застосовувати в їжу без всяких застережень", - констатувала вона.

Нагадаємо, стало відомо, що більш як 330 кілограмів чорниці, брусниці та грибів з радіоактивним цезієм опинилися на продовольчих ринках і ярмарках Москви.

Як повідомляв Знай.ua, ягоди - це суцільна користь, вони допомагають організму худнути, насичуватися вітамінами і омолоджуватися.

Також Знай.ua писав, перші кавуни вже продають на ринках і в супермаркетах. І ціни вже не такі кусючі. Однак виникає питання: чи можна їсти смугасту ягоду в середині липня і при цьому не отруїтися.