Волонтери запропонували виготовити генетичні жетони для ідентифікації українських військових. Про це повідомив автор проекту ідентифікації Сергій П'ятигорець під час круглого столу щодо миротворців в Україні, передає УНН.

"Ідентифікація військовослужбовців має відбуватись на базі генетичних матеріалів. Зокрема, зразків волосся, нігтів, фотографії. Вони будуть добровільно здаватися при проходженні медичної комісії або в інший спосіб і зберігатимуться протягом всієї військової служби", — зазначив він.

В Міністерстві оборони, за його словами, коштів на цей проект не передбачено в цьому році.

П'ятигорець повідомив, що передбачалось виготовити 60 тисяч жетонів для військових. Їх зробили після проведення тендеру, але не роздали до цього часу з невідомих причин.

Читайте також: Мертвих військових на Донбасі знайшли завдяки бродячим собакам

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Металеві або пропіленові жетони "Атони" матимуть класифікуючий номер та герметично закриватимуться. В середині помістять зразки волосся, нігтів, краплю висушеної крові чи електронний чіп з інформацією та фотографія військовослужбовця.

Нагадаємо, загалом у зоні АТО зникли безвісти 1,2 - 1,3 тис. осіб. Вони поховані на території кладовищ чотирьох українських міст. Зокрема в Дніпропетровську близько 500 могил. Цих бійців не можуть упізнати і у них беруть матеріал на визначення ДНК, а потім тривалий час проводять експертизу.