Українські артисти, які продовжують заробляти на території Росії - проблема, яку ніяк не вирішить ні влада, ні суспільство. Вся справа в тому, що суспільство знає зрадників, але не має важелів тиску. У свою чергу, влада шукає рішення, відповідне демократичній державі.

Так на особистій сторінці в Facebook український письменник-романіст Андрій Кокотюха прокоментував ініціативи віце-прем'єр-міністра України В'ячеслава Кириленка, який запропонував заносити артистів-зрадників в особливу базу і примушувати до сплати додаткового військового збору.

"Цей виконавець гастролює на території країни-агресора", - такий напис має супроводжувати виступ Ані Лорак, Таїсії Повалій, Андрія Данилка. Та всякого іншого, хто виступає нині в Росії, незважаючи на війну, й у Криму попри російську окупацію півострова. Це якщо артиста показують по телевізору. Якщо його пісню крутитимуть по радіо, перед треком лунатиме аналогічне повідомлення. Крім того, зрадників занесуть до спеціального реєстру, і зі своїх гонорарів вони відрахують певну суму на користь української армії.

Так буде, якщо депутати ухвалять, а президент підпише ініціативу, пропоновану віце-прем'єром В'ячеславом Кириленком. Поки що це лише проект, і, чесно кажучи, маю великий сумнів, що його найближчим часом реалізують. Проте сама ідея, на перший погляд безглузда, при ближчому вивченні вкотре показує проблему, яку ніяк не вирішать ані влада, ані суспільство. Адже патріотична спільнота знає, хто зрадник, не маючи правових механізмів карати за цю саму зраду", - зазначив письменник в мережі.

Кокотюха пояснивши ставлення до ініціатив Кириленко, а також розповів, чому вважає, що цей необхідний закон навряд чи буде прийнятий.

"Якщо говорити зараз абстрактно, то я підтримую таку ініціативу. Щось схоже раніше пропонував Микола Княжицький (глава комітету з питань культури і духовності визнав за необхідне ввести розписки про особисте ставлення до анексії Криму та війні на Донбасі для російських артистів в Україні - ред.) Теж все це заклювали, заплювали, хоча для мене ця ситуація нормальна. для мене ненормальною є та ситуація, що "Росія велика", а гастролювати ніде. Обов'язково їхати в Україну їм ", - сказав Кокотюха в коментарях "Обозревателю"

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

На думку письменника ініціатива Кириленка могла б мати шанс на втілення у разі прийняття закону про колаборанство.

"Те, що він пропонує буквально можна трактувати так: тобі дають ефір, але на лобі напишуть"зрадник". Ось з цим написом на лобі і співай. Не думаю, що той же канал "Інтер", включаючи в концертну програму Світлану Лободу, буде маркувати ефір, що вона виступає на території країни-агресора", - пояснив романіст.

Письменник переконаний, що необхідно робити поправку на війну.

"Я взагалі прихильник ліберальної демократії, саме при ній нормально розвиваються буржуазія, економіка і все інше. Але поправку на війну я роблю. І давати майданчики персонажам, які не розуміють, що під час війни не можна мати нічого спільного з агресором, навіть в демократичній країні я вважаю помилкою ", - резюмував Кокотюха.

Як повідомляв портал "Знай.ua", скандальну українську співачку-запроданку Ані Лорак, яка нині міцно осіла в Росії, гостро розкритикували російські блогери.