За перший тиждень програми "Лікар для кожної сім'ї" понад 150 тисяч українців знайшли лікарів, з якими підписали декларації.

Про це у Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"З 2 квітня вже понад 150 тисяч українців знайшли лікарів, з якими підписали декларації. Сподіваюся, що для своїх пацієнтів всі вони стануть тими самими довіреними фахівцями, до яких хочеться звертатися протягом життя з більшості питань щодо здоров’я", - заявила вона.

"Кампанія з вибору лікаря розпочалася в усіх областях України. Медзаклади поступово підключаються до електронної системи охорони здоров’я - на 4 квітня в системі вже було 63% комунальних закладів, які надають первинну медичну допомогу. Щодня приєднуються нові", - підкреслила Супрун.

"Всі ми вперше працюємо з таким масштабним завданням, тож в деяких регіонах на початку виникли труднощі. Так, у Львові та Дніпрі старт кампанії був відкладений.

Ми уважно стежимо за перебігом кампанії та допомагаємо вирішувати локальні питання. У п'ятницю у Львові почали підписувати декларації. В Дніпрі найближчим часом заклади також відновлять підписання декларацій", - зазначила в.о. міністра.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Нагадуємо, що неприпустимо тиснути на пацієнтів, аби вони підписували декларацію винятково зі своїм дільничним лікарем. Кожен українець вільний у виборі свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, де б він не був зареєстрований", - наголосили у МОЗ.

"Відмовити у підписанні декларації можуть лише з двох причин: заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров’я; всі лікарі медичного закладу набрали оптимальну кількість пацієнтів", - зауважила Супрун.

Варто відзначити, що раніше комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я рекомендував парламенту прийняти звернення до Кабінету міністрів про відставку в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Рішення схвалити проект постанови №5642, внесений до парламенту ще 16 січня 2017 року, на засіданні у вівторок підтримали 7 членів комітету.

Це сталося після заслуховування звіту Супрун та її заступників. Голова комітету Ольга Богомолець зазначає, що в проекті постанови в якості причини вказано "гостру суспільну напругу, яка виникла у зв’язку із зривом програми державних закупівель ліків у 2016 році, що має ознаки службової недбалості".

На своїй сторінці у Facebook Богомолець також публікує свій перелік претензій до роботи керівництва МОЗ.

В свою чергу член комітету народний депутат від Радикальної партії Оксана Корчинська, яка голосувала проти цього рішення, вказує, що заслуховування звіту Супрун на комітеті, перетворили на "з'ясування стосунків".

"Розумієте, цю постанову зареєстрували півтора роки тому. 40 хвилин це були поодинокі питання до звіту, а фактично це було якесь слідче катування питаннями, які не стосувалися звіту уряду. З'ясування стосунків… Після звіту уряду пані Уляна пішла і в цей момент була проголосована постанова", – розповіла Корчинська.

На її думку, за недовіру Супрун голосувала "реакційна частина комітету, яка прагне повернутись до старої системи охорони здоров'я".

Уляна Супрун відповіла на рішення комітету Верховної ради про свою відставку.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Уляна Супрун застрахувала власне життя.