Старий паперовий паспорт відходить у минуле. Українцям Верховний суд заборонив відмовлятися від ай-ді карт за релігійними переконаннями.

Відомо, що за основу взяли справу, яку нещодавно слухали за позовом жительки Житомирської області. Чим ай-ді карта суперечить віруваннями українки і чому юристи не радять домагатися отримання паспорта старого зразка, з'ясовувала Анна Решетняк.

Позов на міграційну службу Наталя подала після весілля, коли їй потрібно було змінювати прізвище та робити нові документи. Паперовий паспорт в Україні більше не видають. А id-карту з електронним чіпом Наталя не хоче. У позові написала, що за релігійними переконаннями, але що саме її бентежить – не вказала.

Суд Наталі – відмовив. І зобов'язав отримати id-карту. Більше того – визнав справу зразковою. Тепер інші подібні позови будуть спиратися на це рішення. Сама Наталя то погоджувалася на інтерв'ю, то відмовлялася. У підсумку так і не розповіла, що саме заважає їй, як віруючій, користуватися id-картою.

Своїми припущеннями поділилася професор-релігієзнавець Людмила Филипович.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"У християнстві існує традиція, коли людині дають церковне ім'я при хрещенні – тим самим як би закривають його від сил диявола. Напевно, це бажання не використовувати ці id-картки пов'язано саме з цим застереженням, що цією інформацією зможе скористатися якась темна сила. Всі такі заборони не що інше, як плід людської діяльності та людських інтерпретацій. Бог нам нічого такого не встановлював і не прописував в писаннях", – каже Людмила Филипович.

ID-паспорт – це невелика пластикова картка. На ній знаходиться чіп. На ньому інформація про людину – прізвище, ім'я, дата народження, місце проживання, ідентифікаційний номер. Зчитати інформацію можуть тільки з вашої згоди. Такими картами вже давно користуються в Європі. І головна причина безпека. Адже підробити айді-карту неможливо, стверджують в міграційній службі.

Але для Наталії це не аргумент. Вона планує подавати апеляцію. Справу може розглянути Велика палата Верховного суду. А далі тільки у Європейський суд. Але і там українці навряд чи дозволять відмовитися від нового паспорта – вважає юрист Максим Попов.

Як повідомляв портал "Знай.uа" при перетині українського кордону екіпажу "Норду" доведеться показати свої українські паспорти. Інакше в Крим ці люди не потраплять.