14 квітня виповнюється рівно 4 роки з того моменту, як в Україні почалася АТО. За цей час загинуло понад 10 тис. українських військовослужбовців, покалічені тисячі людських життів, а сепаратисти не вгамовуються і продовжують катувати мирних жителів, які залишилися на підконтрольній їм території.

Війна триває

Останні кілька днів, після тривалого затишшя, у Донецьку знову стріляють і розриваються снаряди.

«Днями був потужний обстріл, у подруги вікна вибило, а одна дівчина у реанімації у важкому стані», - розповіла Знай.ua місцева жителька Вікторія.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Звичайно, сепаратисти в обстрілі звинуватили українські війська, які абсолютно до цього не причетні. У всякому разі, українська сторона ніяких заяв з цього приводу не робила. Як нам вдалося дізнатися, по місту ходять чутки, що бойовики спеціально загострюють ситуацію.

«Я чув, що вони зараз стріляють по своїх і по мирних жителях для того, щоб з Росії ще прислали солдат, - розповів нам житель Донецька, який побажав залишитися невідомим. - Вже давно подейкують, що незабаром українці підуть у наступ, бойовики розуміють, що самі не впораються, ось і намагаються таким чином знайти собі допомогу».

Без голови

Сепаратисти починають панікувати, тому що повільно, але впевнено їх позбавляють польових командирів. Днями на Донбасі був ліквідований командир взводу терористів "ДНР" Олександр Новиков "Товстий". Про це у Twitter повідомив блогер Necro Mancer.

"Новіков Олександр Олександрович" Товстий "(Донецьк, 07/01/81) став" вантажем-200 "04/04/18", - написав він.

Відзначимо, що цей бойовик був включений у базу «Миротворця».

Також трохи раніше був ліквідований терорист "ДНР" Андрій Олефір з позивним "Яничар", який воював у складі банди "П'ятнашка". Ну і як тут не згадати відомих бойовиків «Гіві» та «Моторолу», які також вже поплатилися життям за те, що підняли зброю проти українців.

Паніка сепаратистів зрозуміла, тому що якщо до цього ними керували водії та трактористи, то зараз на керівні посади взагалі може потрапити, хто завгодно.

«А йти у ватажки ніхто не хоче, - розповів нам житель Донецька, який нерідко перетинається з сепаратистами. - Адже, як кажуть, українці зараз готують масштабну атаку, націлену саме на ліквідацію Захарченка, Пасічника та інших. Тому, коли запахло смаженим, бойовики перетворюються у боягузливих зайців».

Ці слова підтверджують і у «Міністерстві державної безпеки ЛНР», де стверджують, що спецслужби України задіяли приватні структури для підготовки ліквідації голов «ЛНР» і «ДНР».

«МГБ «ЛНР» має у своєму розпорядженні дані про сплановані на території «Народних Республік Донбасу»диверсійно-терористичних актів і замахів на керівників «ЛНР» і «ДНР», які готуються на території приватного тренувального табору, - йдеться у повідомленні. - Приватний тренувальний табір створений нібито з ініціативи та на кошти одного з праворадикальних депутатів Верховної Ради України».

Народ біжить

У зв'язку з такою ситуацією, багато жителів Луганська і Донецька в поспіху починають залишати свої міста і їхати подалі від бойових дій.

«Я планую у найближчі два місяці переїхати до Києва, - розповіла нам Вікторія. - Багато моїх знайомих вже поїхали, причому без нічого, залишили майже всі майно тут».

Також ми поговорили з сім'єю, яка тільки що перебралася з Луганська до Харкова.

«У нас син-підліток, який вже давно і професійно займається плаванням, - розповіла нам 48-річна Ніна. - А яке у нього майбутнє у «ЛНР»? Він хоче брати участь в світових змаганнях, постаратися потрапити в Олімпійську збірну, а там це нереально. Та й все його однолітки, які там залишилися або спилися, або давно махнули рукою на своє майбутнє».

Іншими словами, можна зробити висновок, що четверта річниця АТО проходить у ситуації, коли українські військові наступають, а сепаратисти вже не знають, де сховатися і як відвести подалі від себе підозру, вибираючи на керівні посади кого завгодно. Що ж стосується мирних жителів, то вони вже майже відкрито говорять, щоб бойовики склали зброю і на Донбас повернувся мир.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як терористи відкрили вогонь по мирних жителях.