У четвер, 12 липня, українці відзначають День славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла. Дата якраз припадає на закінчення Петрового посту.

Чим прославилися святі апостоли Петро і Павло

Апостол Петро — родом із Віфсаїд, брат апостола Андрія, до прийняття християнства проживав у Капернаумі і займався рибальством. Спершу його звали Симоном, а ім'ям Петро його назвав Сам Ісус Христос. Житіє святого Петра описано в Євангелії більше за інших апостолів тому, що він весь час був з Ісусом. Так, за церковними переказами відомо, що Петро був сильно прив'язаний до Нього і беззастережно вірив у Господа. За це він був удостоєний особливої близькості до Бога.

Христос, нагородивши Петра апостольським званням, тричі повторив: «Паси овець Моїх». І Петро став одним із найбільш сміливих проповідників Євангелія. Варто відзначити, що в день П'ятидесятниці він звернув у Христову віру спочатку 5000, а потім ще 3000 чоловік.

Також святий Петро прославився зціленнями багатьох людей, а в Йоппії воскресив із мертвих Тавифу, бестрепетно свідчив про Христа перед юдеями і судом синедріону, був двічі ув'язнений до темниці, прирікався на смерть, але після чудових звільнень ангелом не залишав своєї діяльності. Відомо, що Петро побував у різних країнах Сходу і Заходу. Він помер у Римі приблизно в 57 році. Засуджений до хреста він попросив розіп'яти його вниз головою, вважаючи себе недостойним померти як Ісус Христос.

Будучи язичником апостола Павла звали Савл, і тільки після звернення до Христа він став називатися Павлом. Церковні перекази свідчать, що святий був родом із Тарса, жителі якого користувалися правами римлян. Таким чином, Савл виріс захисником вітчизняного закону і язичницьких традицій. Тоді євангельська проповідь апостолів викликала його гаряче обурення, і він став одним із головних їхніх гонителів.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

У Книзі Діянь розповідається про раптову сліпоту Савла під час ходи в Дамаск: «І три дні невидющий він був, і не їв, і не пив» (9:9). Однак потім сталося чудесне зцілення Савла одним з учнів Христа, після чого прозрілий сам увірував в Ісуса Христа і став проповідником Його вчення.

Відзначається, що апостол Павло і апостол Петро багато працювали в поширенні християнської віри і справедливо вважаються «стовпом» православної і католицької церкви і первоверховними апостолами. Вони обидва мученицьки померли в Римі при імператорі Нероні, саме тому їх пам'ять віруючі шанують завжди в один день.

Як повідомляв портал "Знай.uа", диякон розповів, як правильно провести цей день.