Третього вересня депутати Верховної Ради України прийняли закон, який зобов'язує засоби масової інформації розкрити своїх кінцевих власників. Відповідне рішення підтримали 237 народних обранців.

Також депутати заборонили брати участь у створенні українських ЗМІ юридичним і фізичним особам, які є резидентами країни-агресора.

Авторами документу є депутати з "Народного фронту" і "Блоку Петра Порошенка": Микола Княжицький і Вадим Денисенко.

До питання про власників ЗМІ раніше поверталися під час прес-конференції президента Петро Порошенко, яка пройшла 5 червня в Києві. Тоді він заявив, що це питання національної безпеки. Однак він, як президент, не буде наказувати закрити ту чи іншу газету.

Читайте також: Експерти вимагають остаточно прийняти закон "Про держслужбу"

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Автори закону зазначають, що відкриття інформації про власників медіаресурсів є одним із зобов'язань України перед цілим рядом міжнародних організацій. Більше того, на думку керівника профільного комітету, забезпечення прозорості медіавласності в Україні дозволить журналістам ефективно захищати свої трудові права, оскільки у разі виникнення конфліктів з керівництвом вони будуть точно знати, до кого пред'являти претензії і з ким судитися.

Нагадуємо, що поправка Миколи Княжицького до законопроекту про прозорість медіавласності передбачає заборону росіянам фінансувати ЗМІ в Україні.