З наступного року бізнес зможуть реєструвати органи місцевої влади самоуправління, нотаріуси й навіть банки. Мінюст відкрив доступи до електронних реєстрів й значно спростив процедуру реєстрації нерухомості. Проте, нововведення викликають обурення у експертів.

"Ми фактично відмовляємося від функції реєстрації. Крім того, передаємо повноваження й гроші на місця, запроваджуємо електронні сервіси й головне – створюємо конкуренцію в сфері реєстрації", - заявив у Верховній раді міністр юстиції Павло Петренко.

Реєстрацію об'єктів нерухомості також віддали на рівень міської влади. Перелік вимог та необхідних документів для цих процедур значно зменшили.

Нагадаємо, що наприкінці серпня заступник міністра юстиції Гія Гіцадзе в інтерв'ю "Знай" заявив, що цей закон приведе в місцеві бюджети чималі гроші.

"Якщо мер міста захоче підвищити собі рейтинг – він відкриє сервісний центр і направлятиме гроші від оформлення документів на місцеві потреби. Якщо буде пасивним – це компенсують приватні нотаріуси. Вони зі свого боку будуть цінувати ліцензію Мінюсту та 60% грошей від оформлення документів, які ми їм залишаємо. Усі сім тисяч українських нотаріусів стануть філіями Міністерства юстиції. Між ними буде конкуренція, яка автоматично забезпечить якісний сервіс", - заявив Гіцадзе.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Читайте також: Одружитися та реєструвати бізнес онлайн можна буде вже наступного року - Гія Гецадзе

Проте, експерти вказують, що передача широких повноважень на місця може призвести до зміцнення "старої" місцевої еліти.

"Місцеві "князьки" можуть розпочати нову хвилю перерозподілу майна та ресурсів. Якщо раніше ці ресурси ділили "за ширмою", тепер ділитимуть "під полою". Необхідно прописати в законах чіткі обмеження цих повноважень", - сказав "Знай" директор Інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Експерт також вказує, що уряд не підрахував, скільки саме грошей отримають місцеві бюджети від реєстрації. З початком реформи децентралізації було заявлено, що місцеві бюджети отримують "значні кошти", але після підрахування витрат на медицину та освіту – багатьом громадам грошей стало не вистачати ще більше.