Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, у якій запросила Росію для повернення до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу.

Експерт-політолог, представник партії «Громадянська позиція» Валентина Різник назвала таке рішення наслідком провальної роботи МЗС протягом 5 років.

«Після Майдану в України була колосальна міжнародна підтримка. З часом динаміка голосувань щодо анексованого Криму, війни на Донбасі, санкцій та інших питань по відношенню до Росії в міжнародних інституціях почала знижуватись.

Варто правильно розуміти природу такої ситуації: це відбулось не тому, що Росія стала більш демократична в своїх діях, почала виконувати умови, які перед нею ставила міжнародна спільнота. Також очевидно, що в рішенні про повернення Росії у ПАРЄ не слід звинувачувати Зеленського. Така ситуація склалася в наслідок провальної роботи МЗС та його очільника протягом 5 років, адже поки останніми днями Клімкін на своїй сторінці у Facebook розмірковував про участь у виборах та київські мости, російські дипломати активно вели переговори та діяли в своїх інтересах.»

Політолог також нагадала, що досі на багатьох посадах знаходяться представники команди Порошенка.

«Що ми маємо сьогодні? Нинішній міністр аж ніяк не зацікавлений в будь-яких позитивних результатах. Це очевидно, оскільки жодної підтримки делегація від Клімкіна не отримала, хоч більшість депутатів висловились за те, щоб залишити його на посаді. Також дивує реакція деяких політиків, які розмірковують про те, що при Порошенку такого не було, адже на багатьох посадах (включно з міністром МЗС) досі його люди, які замість того, щоб виконувати свої прямі посадові обов’язки, займаються виборами або вставляють палиці в колеса новому Президенту.»

Різник зазначила, якщо очільник МЗС не зміниться, це може призвести до тяжких наслідків.

«Очевидно, що сьогодні Зеленському потрібно якнайшвидше вирішувати кадрові питання, оскільки всі його поїздки і налагодження міжнародних зв’язків можуть зійти нанівець через байдужість та політичні амбіції тих, хто сьогодні керує Міністерством закордонних справ. Адже виграти війну з Росією без вагомої підтримки міжнародної спільноти неможливо, а різка зміна настроїв може призвести до загострення ситуації на сході.»