Про це написав гендиректор компанії «Д.Трейдінг» Віталій Бутенко, реагуючи на пост Андрія Геруса, який звинуватив компанію в тому, що вона купила на ринку значний обсяг електроенергії.

«Чув звін, але не знає де він» (чи може знає, але вміло приховує) Д.Трейдінг взяв участь у відкритому аукціоні, який...

Geplaatst door Vitaly Butenko op Dinsdag 4 augustus 2020

«Д.Трейдінг» взяв участь у відкритому аукціоні, який провів «Енергоатом» 27 липня. У конкурентній боротьбі ми купили 500 МВт. Іншими словами, «Д.Трейдінг» заплатив вищу ціну, ніж інші учасники аукціону. Тому ми перемогли. Для розуміння, «Д.Трейдінг» поставляє е/е на велику кількість промислових клієнтів. Обсяги споживання клієнтів в комерційному портфелі «Д.Трейдінга» перевищують максимальний відпустку ТЕС ДТЕК. Тому щомісяця ми змушені купувати у зовнішніх джерел додаткові обсяги е/е», - пояснив Бутенко.

На його думку, обурення з боку Андрія Геруса викликане тим, що в аукціоні переміг «Д.Трейдінг», а не близькі до нього трейдери, які займаються спекуляціями на ринку та «торгують повітрям», тобто продавали електроенергію, якої у них не було, а потім купували її за заниженою ціною переважно у державного «Енергоатому».

Популярные статьи сейчас
Поймали на улице и принудительно увезли в ТЦК: украинцам рассказали, как себя вести Германия вводит строгие ограничения: как это повлияет на украинцев В Украине готовится революция в жилищной сфере Показатели счетчика станут недействительными: потребителей предостерегли от неприятностей с платежками
Показать еще

«Чому Андрій Герус побачив в цьому аукціоні «зраду» не зрозуміло багатьом, але не мені. Це очевидно просто досада, що переможцем аукціону з продажу е/е АЕС не стала інша, окремо взята трейдінговая компанія, яка хотіла купити е/е АЕС дешевше за нас. Але так не вийшло. Перемогла компанія, яка запропонувала вищу ціну. Не треба на це ображатися. Саме так мав би працювати чесний і прозорий ринок», - написав Бутенко.

Він також нагадав, що схема спекулятивного заробітку на ринку електроенергії стала можливою через затверджені Регулятором (НКРЕКУ) зміни до правил роботи на новому ринку, які лобіював Андрій Герус. І саме він пролобіював відновлення імпорту електроенергії з Росії, який заходив в Україну по демпінговим цінам та знищував вітчизняних виробників струму.

«Результат маніпуляцій на ринку близьких А.Г. трейдерів і імпорту з РФ на табло. Досить подивитися в фінпоказники «Енергоатому», «Центренерго» та «Гарантованого покупця». Локомотиви державної енергетики сьогодні збиткові, а багатомільярдні борги підприємства без надії на просвітлення», - написав Бутенко.

Раніше повідомлялось, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо зловживань на ринку електроенергії, корупційних схем в енергогалузі та відкриття імпорту струму з Росії.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 року завдяки «поправці Геруса». Це призвело до проблем у вітчизняній енергетичній і вугільній галузях, зокрема обмеження потужностей українських енергопідприємств, внаслідок чого енергокомпанії і шахти зазнали збитків. Низка політиків розцінюють дії Геруса щодо відновлення імпорту електроенергії з РФ як злочин проти держави Україна.