Японські психіатри зафіксували унікальний випадок, коли пацієнта з шизофренією вдалося вилікувати завдяки пересадці кісткового мозку


Відомо, що після публікації про своє відкриття в журналі Frontiers in Psychiatry, інші фахівці розповіли про аналогічні випадки в практиці. Автора почали закидувати історіями про зцілення. Найчастіше одужання душевного захворювання відбувалося випадково – паралельно з лікуванням основної хвороби.


Ця історія свідчить про зцілення чоловіка, у якого з 23 років почалися галюцинації. У нього складалося враження, що оточуючі знають, про що він думає. Така фобія переслідувала його не тільки в побуті, але і під час перегляду фільмів. Наприклад, хлопцеві здавалося, що актори посилають йому знаки. Все це позначилося на його самопочутті.


Тоді психіатр і прописав йому курс нейролептиків. Душевний розлад тільки адаптувалася під медикаменти, а ніяких поліпшень не було. Через час почалися ще і погіршення, що супроводжуються задухою, нападами лихоманки. Після обстеження було встановлено діагноз - гострий мієлоїдний лейкоз - одна з різновидів раку крові. Щоб врятувати життя молодому хлопцеві, потрібна була термінова пересадка мозку. Після операції всі тривоги пройшли самі собою.
Лікарі відразу побоювалися, що розлад може повернутися. Вже пройшло декілька немає, чоловік відмовився від таблеток і живе нормальним життям.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

При пересадці кісткового мозку у людини відбувається повне перезавантаження імунної системи. Не можна говорити, що даний метод є доказовим. Можливо, могли подіяти медикаменти, які пацієнт приймав раніше. Все одно, зв'язок між психічним станом і імунною системою існує, що в черговий раз підтвердилося.
В кінці XIX століття лікарі помітили: коли психіатричною клінікою проходить хвиля застуди чи грипу, підвищення температури викликає поліпшення психічного стану пацієнтів.


Цікаво, що лікарі експериментували в цій сфері. Наприклад, австрійський доктор Вагнер-Яурегг він заражав психічно хворих малярією, щоб у тих розвинулася сильна лихоманка. На жаль, деяким пацієнтам після цього вижити не вдалося. Але багатьох вдалося вилікувати від психічних розладів. Малярийную терапію перестали застосовувати в 1950-х роках як занадто ризиковану.


Таких випадків, що підтверджують зв'язок кісткового мозку та імунної системи. Були й зворотні, коли чоловікові пересаджували кістковий мозок брата, що страждає від шизофренії. Йому вдалося побороти рак, але почалися серйозні проблеми з психікою.


Нагадаємо, раніше вченим дозволили перетворювати людей на мутантів.
Як повідомляв портал "Знай.uа" в Україну прийшла епідемія, порівняно з якою грип - дитячі іграшки.
"Знай.uа" писав, що Редкліфф в прямому ефірі повідомив, що хворий на рак.