Не так давно фахівці з Цюріхського університету визначили склад і структуру віддалених екзопланет за допомогою статистичних інструментів. З аналізу можна судити, чи є планета землеподібною, кам'яною або ж водною. Дослідження описано в статті, опублікованій в журналі Astrophysical Journal, передає Хвиля.

«Теоретично ми можемо виділити різноманітні склади — повністю водяний світ, повністю мурований світ і планети з воднево-гелієвими атмосферами, а також розрахувати можливий радіус», — розповідає Майкл Лозовський, кандидат наук з Інституту обчислювальних наук Цюріхського університету.

Вчені використовували бази даних та статистичні інструменти для характеристики екзопланет і їх атмосфер. Варто відзначити, що подібні планети зустрічаються нерідко. Вони оточені летючим шаром водню і гелію. Додатково до точності даних про масу і радіус дослідницька команда вивчила і можливу внутрішню структуру, температуру і відбиване випромінювання 83 з 3700 планет зі вже відомими масами і радіусами.

«Ми використовували статистичний аналіз для обмеження можливих складів. За допомогою бази даних зареєстрованих екзопланет виявили, що у кожної теоретичної планетної структури є «пороговий радіус» — планетний радіус, вище якого не існує планет із таким складом», — пояснює Лозовський.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Згідно з даними, планети з радіусом, що в 1,4 рази перевищує радіус Землі (6371 км), можуть бути землеподібними, тобто мати склад, як у Блакитної планети. Більшість планет з радіусом 1,6 земного радіуса повинні мати шар воднево-гелиевого газу або воду додатково до кам'яного ядра, тоді як планети з 2,6 земного радіуса не можуть бути водними, а значить, оточені атмосферою.

Дані дослідження дають нове розуміння того, як ці планети розвиваються. Один із «порогів» відкрив важливу тему — відмінність між великими землеподібними планетами і маленькими газовими планетами. На думку експертів, цей поріг — радіус втричі більше земного. При цьому планети з радіусом нижче нього можуть виявитися землеподібними.

Нагадаємо, вчені розповіли, що чекає на людство через найближчі 10 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, глобальне потепління позбавить мільйони людей пива всіх сортів і смаків.

Також портал Знай.uа писав, що гігантський астероїд впав на Місяць. У мережі з'явилося відео явища.