Австралійські вчені, які вивчають радіосигнали з космосу, не виявили ніяких радіо-хвиль на низьких частотах. І це робить космологічний феномен ще більш дивним, передає Newsweek.

Швидкі радіо спалаху (FRB) – це сигнали, які надходять від невідомого джерела в глибокому космосі. Вперше подібні сигнали дослідники виявили ще в 2007 році. З тих пір ще кілька десятків подібних спалахів було задокументовано.

Як стверджують вчені, вони виходять від подій, які супроводжуються викидом великої кількості енергії. Так як сигнали тривають всього кілька мілісекунд, виявити точне джерело їх походження дуже важко. Втім, дослідники змогли відстежити один FRB і з'ясувати, що він надходить з карликової галактики за три мільярди світлових років від Землі. Це був не звичайний сигнал, оскільки він кілька разів повторювався.

Таким чином, фахівці відстежили сигнал і спробували визначити його джерело. Всі інші FRB виявилися одноразовими подіями, що робить їх дослідження вкрай складним.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Команда вчених з австралійського Університету Картин на чолі з Марціном Соколовським виявили, що FRB не спостерігаються на низьких частотах. Дослідники направили на одну і ту саму ділянку неба два телескопи: MWA і CSIRO Australian SKA Pathfinder. Останній було використано для виявлення десятків сигналів з глибокого космосу. Але на той час, як ASKAP виявляв нові FRB, інший телескоп не помічав нічого.

«Коли ASPAP бачить ці надзвичайно яскраві події, а MWA – ні, це говорить нам про те, що відбувається щось дійсно несподіване. Або швидкі радіо-спалахи не транслюються на низьких частотах, або ці сигнали блокують на шляху до Землі», - пояснив Соколовський.

Нагадаємо, що зіткнення чорних дірок з масами, що мільйони чи мільярди разів перевершують Сонце, може виявитися звичайним явищем у Всесвіті.

Як повідомляв портал Знай.uа, астрономи намагаються з'ясувати походження загадкових смуг, які виявили на поверхні Діони, потенційно жилого супутника Сатурна.

Також портал Знай.uа писав, що міжнародна група вчених з Каліфорнійського університету в Ріверсайді (США) дізналася, чому в деяких галактиках відбувається загадкове припинення утворення нових зірок.