Американська космічна станція Dawn починаючи з 2007 року пролітала в космосі майже 7 млрд км при понад 50 тисяч іонних двигунах, які пропрацювали передавши на Землю в цілому близько 170 Гб даних

"Той факт, що під номером мого авто написано "Мій інший транспортний засіб знаходиться в поясі астероїдів" показує, наскільки я пишаюся цією місією", - заявив директор і головний інженер Марк Рэймен з NASA.

Як повідомили в прес-службі Аерокосмічного управління США, через 11 років і майже один місяць польоту на автоматичній міжпланетній станції NASA, яка досліджувала астероїд Веста і карликову планету Цереру, закінчилося паливо для іонних двигунів. Після чого зонд став некерованим і фактично перетворився в штучний супутник на орбіті Церери.

Так вчені повідомили, що сеанси зв'язку з Dawn, заплановані на 31 жовтня і 1 листопада, не відбулися, приймальні станції на Землі так і не почули її відповідь.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Дослідники впевнені, це є наслідком того, що у неї в баках вичерпався запас гідразину, який зонд використовував для коригування орієнтації антен та іншої апаратури в просторі.

Іншими словами, Dawn більше не в змозі націлювати передавач на Землю, і орієнтувати сонячні панелі так, щоб заряджати акумулятор.

Щоб уникнути забруднення поверхні Церери матеріалами земного походження, зонд не стали розбивати об неї, а залишили на "вічно" на орбіті навколо карликової планети. Dawn буде дрейфувати там щонайменше 20 років, але шанс, що він залишиться там значно довше, дуже високий.

Відомо, що станцію запустили в 2007 році для вивчення поясу астероїдів. У 2011 і 2012 роках Dawn була в одного з найбільших астероїдів - Вести, після чого в 2015-му перелетіла до Церери. Таким чином, станція стала першим штучним об'єктом, який побував на орбітах у двох різних космічних тілах.

Отримані гігабайти даних дозволили вченим зробити висновки про ранні етапи формування Сонячної системи.

Нагадаємо, у космічному агентстві NASA повідомили про успішне випробування парашутної системи для роботизованих і людських місій на Марсі. Однак, як і очікувалося, парашут досить незвичайний.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", австралійські вчені, які вивчають радіосигнали з космосу, не виявили ніяких радіо-хвиль на низьких частотах. І це робить космологічний феномен ще більш дивним.

Також "Знай.uа" писав, співробітники американського космічного агентства NASA близько місяця тому опублікували відео, зроблене з космічного зонда, і уфологи помітили біля поверхні Юпітера підозрілий об'єкт, який вони прийняли за НЛО.