Керівник команди інженерів NASA Курт Лехт розповів про те, що Космічне агентство зайнято сенсаційною розробкою можливого рішення, яке дозволить майбутнім місіям на Марс, а може, і колоністам — отримувати ракетне паливо з марсіанського ґрунту. Ідею інженера опублікували на онлайн-порталі IEEE Spectrum. Передає Хвиля.

Відомо, що Лехт і його команда назвали систему In Situ Resource Utilization, або ISRU, але сам інженер воліє назва dust to thrust factory ("Фабрика переробки пилу в тягу").

Ідея полягає в тому, що ISRU буде видобувати воду з реголіту і за допомогою електролізу розділить її на водень і кисень. Відзначимо, що так називається незвичайний червоний грунт на Марсі, в якому, як вважають вчені, містяться слідові кількості води.

Потім система з'єднає водень з вуглецем з атмосфери Червоної планети для створення метану, який можна використовувати як ракетне паливо.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Систему ISRU на Марс в NASA планують відправити до людської місії на планету. Там система буде збирати марсіанський ґрунт разом з роботами, які відправляться туди для її подальшого вивчення.

Через кілька років до Червоної планеті повинні будуть відправитися і колонізатори. Вони пробудуть там якийсь час, а потім використовують паливо, вироблене системою, для польоту назад на Землю.

"Ця технологія якось дозволить нам жити і працювати на Марсі, а потім повернутися на Землю і розповісти свою історію", — пише Лехт.

Нагадаємо, міжнародна група вчених з Каліфорнійського університету в Ріверсайді, під керівництвом Райана Фольца дізналися, чому в деяких галактиках, які потрапляють у галактичні скупчення, відбувається загадкове припинення утворення нових зірок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", журнал Forbes опублікував список найстрашніших місць у Всесвіті. Всі ці об'єкти мають не найкращу славу, викликаючи далеко не найприємніші асоціації навіть у суворих наукових умів.

Також "Знай.uа" писав, вже більше місяця європейський орбітальний летальний апарат, який обертається навколо Марса, спостерігає за довгою, перистою хмарою. Як заявляють в Європейському космічному агентстві, хмара залишається на одному місці над горою під назвою Арсиа близько марсіанського екватора з 13 вересня.