Вчені описали нову модель раку. Нове дослідження допоможе лікарям спрогнозувати поведінку раку– наприклад, те, що деякі більш дрібні пухлини, швидше за все, приведуть до метастазування.

Нова концепція – розгляд пухлини як складної екосистеми – значно змінює підхід до терапії онкозахворювань, хоча поки що суто гіпотетично.

Однак деякі висновки підтверджуються останніми спостереженнями та свідчать про те, що мутації злоякісних клітин, що виникають на ранніх стадіях захворювання, з більшою ймовірністю стають причиною метастатичного процесу.

лікарня

В ході досліджень виникло кілька цікавих запитань.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Припускаючи, що для підготовки віддалених областей організму (так званих ніш) злоякісні клітини повинні жертвувати деякими з своїх ресурсів, то як би лінія мігруючих клітин конкурувала з іншими клітинами, які "заселяють" регіони, розташовані ближче до первинної пухлини? Аналогічне питання виникло і по відношенню до "які дурять" лініях клітин, які забезпечують мімікрію новоутворення: вони не сприяють побудові пухлинних ніш, тому використовують менше ресурсів.

Відповіді на ці питання наштовхують на думку, що рак можна лікувати, нацьковуючи один на одного якимось чином його клітинні лінії.

Звичайно, црезультатів на практиці вчені поки що не мають, проте усе це виглядає досить перспективно.

Розуміння етапів розвитку новоутворень допоможе передбачити, яка клітинна лінія стане домінувати в пухлини і в кінцевому підсумку приведе вчених до їх мети.

Розуміння того, як поведуть себе агресивні клітини дозволить онкологам вже діяти на випередження, щоб, наприклад, звести до мінімуму ймовірність розвитку резистентності до лікарських засобів. Або, в ідеалі, якщо вдасться передбачити, який із еволюційних механізмів викликає метастази, його можна перервати, перш ніж почнеться метастазування.

Нагадаємо, вчені створили електричну пов'язку, яка прискорить загоєння ран у кілька разів.

Як повідомляв раніше Знай.ua, 22-річна дівчина самостійно діагностувала у себе рак.

Також Знай.ua писав, що краплі для очей можуть допомогти лікувати один з видів раку.

Дивіться: Нобелівську премію отримали вчені за відкриття імунотерапії - нова технологія у боротьбі з раком