Вчені Вісконсинського університету в Медісоні винайшли електричну пов'язку, яка у чотири рази збільшує швидкість загоєння ран.

Пристрій вже успішно протестували на гризунах в лабораторних умовах, повідомляє Daily Mail.

Тварин з невеликим порізом на спині обернули експериментальною пов'язкою. Кожен раз, коли пацюки робили вдих, пристрій посилало крихітні удари струмом, які прискорювали процес загоєння.

Вплив електрики збільшував приплив фібробластів (клітин, які загоюють шкіру), які стимулювали вироблення колагену та утворення нових клітин шкіри.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Вперше метод електричної стимуляції в якості методу лікування ран був запропонован у 1960-х роках. Пристрої, як правила,були громіздкі і незручні у використанні.

Проте дослідники з Вісконсинського університету змогли створили смарт-пов'язки, які не заважають вільно рухатися.

Через два дні щури, які носили "включений" пристрій, майже повністю зцілилися, в той час як рани у контрольних тварин (не носили пов'язку) продовжували лікуватися.

Використання електронної пов'язки прискорило загоєння рани до трьох днів. За даними дослідників, загоєння контрольних ран займає від 10 до 12 днів в тому ж обсязі.

Електроний пристрій також виявився безпечним, лабораторні гризуни не страждали від побічних ефектів.

Ледь відчутні розряди електрики також не шкодили тваринам і не викликали болю.

Дослідники сподіваються, що подібний пристрій одного разу може бути використано для поліпшення зовнішнього вигляду вітряних шрамів, акне і розацеа.

Як вважають амеріканські вчені, сучасні існуючі методи лікування, в числі яких бинти, перев'язки та киснева терапія, надають слабкий ефект — швидкість загоєння рак дуже невелика.

Нагадаємо, швейцарські вчені розробили гель, який допомагає вилікувати травми хрящів і менісків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, що команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.