Дослідники з Медичної школи Університету Меріленду в Балтіморі виявили нейронний зв'язок, який призводить не лише до формування залежності, але і депресії.

Зокрема, медики зареєстрували інтенсивні сигнали, що посилаються між гіпокампом і прилеглим ядром — двома областями мозку, які складають частину системи винагороди, повідомляє The Medical News Today.

Цей нейроний зв'язок виявився пов'язан з формуванням залежності, але, як пізніше встановили дослідники, також має відношення до розвитку депресії.

"Ми підозрювали, що при депресії можуть відбуватися порушення зв'язку між цими двома областями. Ослаблення сигналів пояснює порушення в роботі системи винагороди, що викликають симптом ангендонії (втрата задоволення від приємної діяльності) у пацієнтів з депресією", — заявляє професор Скотт Томпсон (Scott Thompson).

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

В рамках експерименту дослідники вивчали принцип роботи мозкової структури мишей, яка відіграє вирішальну роль у мотивації. Також вчені мали намір змінити її.

Команда вводила у нейрони світлочутливі білки. За допомогою цього методу дослідники сподівалися або заблокувати, або збільшити сигнали між гіпокампом і ядром.

У мишей, які отримували світлочутливий білок, дослідники закріпили позитивні асоціації зі світлом, спрямованих на них близько 4 секунд в одному конкретному місці. Методика посилила роботу сигналів між двома областями і збільшила сигнали, що передаються між ними.

Через день дослідники повернули мишей у місця, де вони отримали позитивні асоціації, а потім знову виставили на світло. Однак на цей раз метою було зменшити передачу сигналів між гіпокампом і ядром.

Після того, як відключили зв'язок, миші перестали користуватися місцем, в якому отримували винагороду.

Потім дослідники випробували свою методику на симптомах депресії, сподіваючись збільшити активність відповідних ділянок мозку у депресивних мишей, але на цей раз експеримент не вдався.

Дослідники змогли підвищити активність схем системи винагороди після першого введення антидепресантів для гризунів.

Медики вважають, що їх відкриття наближає нас до відповіді, що не так відбувається в мозку людини під час депресії.

Нагадаємо, електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", всього чотири зміни в генах можуть збільшити ризик виникнення суїцидальних нахилів у людей.

Також "Знай.uа" писав, як взаємопов'язані депресія і ожиріння.