Постійне збільшення дозувань — класичний ознака більшості залежностей.

Вся справа в тому, що з часом організм звикає до деяких ліків, ефект слабшає і доводиться збільшувати кількість препарату. Це ж справедливо для снодійного: і хоча бензодіазепін формує залежність на фізичному рівні, в більшості випадків у неї психогенна причина, пише Hearth.

Як зрозуміти, що у мене залежність?

Багато людей приймають снодійні ліки кожну ніч протягом десятиліть. Можна назвати це залежністю? Медики стверджують, що важливо відрізняти хронічне захворювання від зловживання.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Тим не менш, експерти рекомендують не налягати на снодійнi препарати. Регулярний прийом без ґрунтовної причини найчастіше може свідчити про виникнення залежності. До того ж бензодіазепіни призводять до розвитку синдрому відміни: тремор, сильне потовиділення, високий артеріальний тиск і серцебиття.

Ще однією ознакою залежностi вважається порушення звичайного розпорядку і виникнення байдужості до соціальних та професійних обов'язків.

"Вам стає все одно на те, що вам подобалося раніше, так як вважаєте, що вживати ліки набагато краще. Чи потрібно говорити, як це позначається на міжособистісних стосунках? Ви не виконуєте певні зобов'язання: робота, відносини, школа. Ви витрачаєте більше часу на використання речовин, ніж зазвичай. Це все ознаки залежності, чи то снодійне, алкоголь або героїн", — заявляє доктор Тхе Ву Парк (Tae Woo Park).

Що робити, якщо у мене залежність?

Якщо ці симптоми до болю знайомі, слід звернутися до лікаря. Фахівці порадять, як без шкоди для організму скоротити вживання снодійних засобів протягом двох-чотирьох місяців без синдрому відміни.

Щоденна норма сну становить для людини 7 годин. Постарайтеся дотримуватися цього стандарту, займайтеся спортом (не перед сном, звичайно), не засиджуйтеся в інтернеті до пізна, не пийте напої з високим вмістом кофеїну.

Нагадаємо, нормований сон знижує ризик виникнення діабету 2-го типу, серцевих захворювань і ожиріння.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника.