Всього чотири зміни в генах можуть збільшити ризик виникнення суїцидальних нахилів у людей.

До такого висновку прийшли дослідники з Університету штату Юта після того, як спробували визначити основні генетичні фактори, які можуть збільшити ризик виникнення самогубства, повідомляє Medical Xpress.

Зокрема, команда вчених виявила зміни у чотирьох генах (SP110, AGBL2, SUCLA2 і APH1B). Медики зосередилися на вивченні суїцидальної історії у 43 сімей, звівши до мінімуму ймовірні ризики, побудовані на стресі, безробіттi і доступностi інструментів умертвіння.

Дослідники просканували генетическии варіації в 1300 зразках ДНК людей, що покінчили з собою. Команда зв'язала результати ДНК з базою даних населення штату Юта, яка містить генеалогічну інформацію восьми мільйонів чоловік.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Завдяки цьому дослідженню медики визначили конкретні зміни у чотирьох генах. Крім цього вчені виявили ще 207 генів, які також можуть відігравати вагому роль у можливих суїцидальних наклоностях.

Слід зазначити, що більшість випадків проаналізованих самогубств вчинили люди родом з Північної Європи. Не кожен чоловік із зразком ДНК в аналізі мав доступні медичні дані для з'ясування наявності або відсутності діагнозу психічного здоров'я. Однак це не означає відсутність вплив інших фактів.

Дослідники попереджають, що самогубство багато в чому схоже на будь-який складний людськйи розлад. За їх словами, генетичних змін може бути набагато більше, але проте вони ще не ідентифіковані. Однак не слід списувати і зовнішні причини, що залежать від статусу, суспільства, екології і так далі.

Нагадаємо, тривалість життя у меншій мірі залежить від генетики, і більшою — від способу життя.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики виявили закономірність між віддаленою роботою та розвитком безсоння.

Також "Знай.uа" писав, що британські дослідники виявили гени і молекулярні шляхи, які "старять" клітини.