На Землю потрапили фотографії величезного кратера Королева Марсу. Знімки зробив Орбітальний апарат Mars Express. Він вже 15 років обертається навколо червоної планети.

Фотографії Європейське космічне агентство опублікувало в честь ювілею свого космічного апарату.

Довжина кратера Королева становить 82 кілометри. Величезна аномалія розташована в районі Олімпія Ундея, який оточує північну полярну шапку планети.

Унікальність величезного кратера полягає в тому, що він заповнений водяним льодом, який не тане круглий рік через "крижану пастку" на самому дні.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Відомо, що дно кратера розташовується на глибині двох кілометрів. Звідти піднімається крижаний купол діаметром 60 кілометрів і товщиною 1,8 кілометра. Коли повітряні потоки опускаються до вершини купола, вони охолоджуються – цей шар повітря діє немов ізолятор, захищає крижану брилу від тепла і танення.

Кратер Королева виявили ще в 1973 році в ході космічної програми NASA "Марінер".

Для складання докладного і красивого фотознімку, знадобилося зробити п'ять заходів зонда над кратером, зафіксувати його на спеціальну фотокамеру High Resolution Stereo Camera (HRSC), а потім вручну зібрати повну композицію.

Нагадаємо, NASA вперше опублікувало аудіозапис з Марса. Космічне агентство продовжує досліджувати "червону планету".

Як повідомляв Знай. ua, вчені виявили новий вид планет, начинених коштовностями. Їх скелясті породи можуть бути багаті рубінами і сапфірами.

Знай. ua писав, що на Марсі знайшли секретні об'єкти. Дослідник припускає, що швидше за все вони були побудовані в одне і теж час.