Дослідники провели аналіз місячних зразків, доставлених на Землю в ході місії "Аполлон-14". В експериментальних зразках знайдені частинки мінералів, які, на думку вчених, не могли утворитися на Місяці. Такі висновки вчені опублікували в популярному науковому журналі Earth and Planetary Science Letters, передає Хвиля.

Відомо, що запуск "Аполлон-14" пройшов ще в 1971 році. В ході цієї місії відбулася третя висадка людей на Місяць. Тоді ж космонавт і один з трьох членів екіпажу Едгар Мітчелл (Edgar Mitchell) зібрав зразки місячного грунту.

Зараз міжнародна команда вчених, в яку входять фахівці зі Швеції, Австралії і США, проаналізувала їх і висунула припущення, що деякі могли потрапити на супутник Землі 3,9 мільярда років тому.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

В якості доказу своєї теорії автори наводять склад зразків.

Так у ньому виявили: шматочки кварцу, польового шпату і циркону. Також хімічний аналіз показав, що порода сформувалася в окисленому середовищі при температурах, які характерні саме для Землі.

Якщо ж припустити, що вона могла утворитися на Місяці, тоді з урахуванням тиску кристалізації це сталося на глибині 167 кілометрів, що вкрай малоймовірно, не кажучи вже про рівень кисню, який мав супутник чотири мільярди років тому.

Наявність циркону багато в чому допомогло вченим, тому що цей мінерал містить уран, період напіврозпаду якого відомий. Так вони змогли визначити, що порода утворилася приблизно 4-4,1 мільярда років тому, ймовірно, на глибині 20 кілометрів.

Згідно їх теорії, 3,9 мільярда років тому на Землю, вік якої складав тоді всього 540 мільйонів років, впав астероїд, тим самим вибивши частину породи у космос.

Оскільки Місяць тоді був в три рази ближче до планети, ніж сьогодні, осколки осіли на її поверхні.

За словами вчених, перевірити гіпотезу нескладно, але для цього необхідно добути нові зразки місячного грунту. Якщо теорія вірна, то там повинні залишитися ще каміння з тим же складом і характеристиками.

Нагадаємо, рослина, яку виростили в китайському місячному посадковому модулі Чан'е-4, загинула через дев'ять діб. Системи модуля не зуміли впоратися з підтримкою життєдіяльності рослини в настільки важких умовах.

Як повідомляв портал "Знай.uа", астрономи опублікували унікальні кадри астероїда "Край світу". Сфотографували астероїд за допомогою зонда New Horizons в хвилини максимального зближення з об'єктом на відстані 6700 км за 7 хвилин до прольоту повз нього.

Також "Знай.uа" писав, мешканці п'яти континентів споглядали повне місячне затемнення. У той же день відбулося ще дещо: 04:41:43 UT в Місяць врізався метеорит.