Білок іризін, який виробляється при фізичних вправах, здатний нейтралізувати симптоми хвороби Альцгемера.

Про це повідомили вчені з Університету Квін і Федерального університету Ріо-де-Жанейро, передає Naked science.

Згідно з даними попередніх досліджень, фізичні вправи допомагають поліпшити пам'ять і когнітивні функції. Тепер же, провівши експерименти на мишах, вчені припустили, що фізична активність може нівелювати вплив хвороби Альцгеймера.

В ході дослідження біологи спершу розглянули зразки мозкової тканини здорових людей і тих, хто страждав хворобою Альцгеймера. Вони побачили, що у всіх зразках у гіпокампі був присутній іризін, але в другому випадку його концентрація виявилася значно нижчою.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Після цього, вчені почали експерименти на мишах. Для початку вони виміряли вміст іризіна в гіпокампі здорових мишей, при його підвищенні пам'ять поліпшувалася, а при зниженні – погіршувалася. Далі - подивилися, як збільшення іризіну позначиться на бета-амілоїдах — пептидах, які запускають процес утворення амілоїдних бляшок, які слугують одним з факторів деменції при хворобі Альцгеймера.

Протягом п'яти тижнів миші з бета-амілоїдами плавали п'ять днів на тиждень по одній годині щодня. При цьому у них не спостерігалося порушень пам'яті. Коли ж іризін хімічно блокували, плавання вже не приносило того ж ефекту.

Нагадаємо, що команда дослідників з Університету штату Айова виявили, що високий рівень гормону ситості допомагає знизити ризик виникнення одного з видів недоумства.

Використовуючи дані, отримані в рамках Ініціативи нейровізуалізації хвороби Альцгеймера, дослідники вивчили рівень холецистокініну (ССК) у 287 осіб, повідомляє Neurobiology of Aging.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про OMAD-дієту.