Новий аналіз даних зонда SOHO показав, що вплив земної атмосфери відчувається далеко за межами самої планети, на відстані до 630 тисяч кілометрів — вдвічі далі місячної орбіти. Про це Владислав Ізмодєнов з московського ІКД РАН і його співавтори пишуть у статті, яка готується до публікації в Journal of Geophysical Research: Space Physics, передає Хвиля.

Варто відзначити, європейський зонд SOHO працює в космосі ще з 1996 року, ведучи спостереження за Сонцем, зарядженими частинками і електромагнітними полями. Апарат знаходиться в точці Лагранжа L1 системи Земля — Сонце, приблизно в півтора мільйонах кілометрах від нас.

Зовнішня і найбільш розріджена частина земної атмосфери називається экзосферой. Частинок тут вкрай мало, вони рухаються з великими швидкостями і легко залишають область притягання планети, вирушаючи у відкритий космос.

Область, заповнена якнайлегшими атомами водню, які випаровуються з екзосфери, називається короною Землі (геокороной), і її можна вважати найбільш далеким кордоном атмосфери.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Руху цих атомів дозволили відстежити, чи працює на борту зонда SOHO інструмент SWAN. Сама атмосфера поглинає випромінювання відповідної довжини хвилі, тому такі спостереження проводити краще з космосу.

Вони показали, що сонячне випромінювання помітно стискає геокорону до висоти близько 60 тисяч кілометрів, підвищуючи її щільність приблизно до 70 частинок на кубічний сантиметр. Зате з нічного боку планети екзосфера "розправляється", стаючи набагато більш розрідженою, а геокорона досягає висоти 630 тисяч кілометрів — до сотні радіусів Землі і набагато далі місячної орбіти.

"Місяць летить через земну атмосферу. Ми про це і не підозрювали, поки уважно не розглянули дані, зібрані зондом SOHO більше 20 років тому", — розповів прес-службі ESA один з авторів роботи, аспірант МДУ Ігор Балюкин.

Газова оболонка, що оточує нашу планету Земля, відома як атмосфера, що складається з п'яти основних шарів. Ці шари беруть початок на поверхні планети, від рівня моря (іноді нижче) і піднімаються до космічного простору в наступній послідовності: тропосфера, стратосфера, мезосфера, термосфера, екзосфера.

Нагадаємо, європейське космічне агентство опублікувало зображення поверхні Марса, на якому можна побачити сліди водної екосистеми. Вона була присутня на Червоній планеті багато років тому.

Як повідомляв портал "Знай.uа", американське агентство NASA опублікувало чіткий існуючий знімок астероїда Ультіма Туле. Фотографія була зроблена апаратом NASA New Horizons на початку січня 2019 року.

Також "Знай.uа" писав, вчені з Женевського університету виявили екзопланету GI411b в сузір'ї Великої Ведмедиці. Вона розташована в 8 світлових роках від Сонячної системи. А також входить в трійку "родичів" Землі, найбільш близько до неї розташованих.