Геофізики з Університету Вашингтона пояснили загадковий для людства зелений колір айсбергів, які іноді зустрічаються Антарктиді.

У новому дослідженні, яке опублікували днями в журналі Geophysical Research дослідники заявляють, що причиною існування такого незвичайного кольору айсбергів в Антарктиді є зовсім не вуглець, як одна з версій, якої дотримувались протягом багатьох років

Про це повідомляє видання Earther.

Група геофізиків і гляціологів, осліджувала це незвичне явище на чолі з професором з Університету Вашингтона Стівом Уорреном дійшла висновку, що льодовики смарагдового кольору на Південному полюсі Землі отримали своє незвичайне забарвлення через залізооксидні мінерали, які, ймовірно, походять з морських льодів.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Фахівці зупинилися поки що на цьому варіанті. Зазначається, що крига з цих льодовиків є непрозорою і утворюється на поверхні Землі, в результаті ущільнення снігу, а морські льоди замерзають глибоко під водою і вони, як правило, прозорі.

Але, оскільки морські льоди повинні мати темно-синій колір, вченим довелося кілька років з'ясовувати, яка речовина формує характерний темно зелений відтінок. Уоррен і його команда припускають, що ця речовина - саме мінерали оксиду заліза, які утворилися внаслідок руйнування корінної породи.

Представник Інституту океанографії Хелен Аманда Фрікер каже, що нова робота про смарагдові айсберги запропонувала "можливий механізм їх забарвлення".

Втім і ці наукові висновки вимагають більше фактичної інформації. Дослідники збираються повернутися на шельфовий льодовик у Східній Антарктиді та відшукати нові льодовики незвичайного забарвлення.

Нагадаємо, на Південному полюсі от-от відкколеться льодовик, розміров, як два Нью-Йорки.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, нашу планету притягує потужна сила, смерть близько.

Раніше портал Знай.ua писав, що неймовірні зимові пейзажі Київського моря оцінили усі українці.

Дивіться: Глобальне потепління. Найбільший льодовик скоро счезне, кататсрофа неминуча