У далекому минулому через майже повну зупинку "конвеєра" течій біля берегів Антарктики і різкого зниження частки СО2 в атмосфері льодові шапки Землі почали відступати і наступати кожні 100 тисяч років. Передає Хвиля.

Сучасний льодовиковий період в історії Землі, як сьогодні вважають геологи, почався приблизно 2,6 мільйона років тому. Головною його особливістю є те, що площа заледеніння і температури поверхні Землі на всьому його продовженні не були постійними. Інакше кажучи, льодовики постійно відступали і наступали.

Деякі геологи і кліматологи вважають, що різкі зміни клімату пов'язані не з "космічними", а цілком земними факторами, такими як перебудови "конвеєра" течій у світовому океані або різке підвищення, або зниження частки СО2 в атмосфері.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Європейські фахівці проаналізували зміни у стані вічної мерзлоти на берегах Олени та її приток і прийшли до висновку, що сибірські зими почали помітно теплішати не з настанням промислової революції, а вже сім тисяч років тому.

Адам Хасенфратц (Adam Hasenfratz) з Вищої технічної школи Швейцарії в Цюріху і його колеги знайшли першу однозначну відповідь на це запитання, вивчаючи зразки осадових порід, які були витягнуті з дна Атлантичного океану в околицях південного острова Буве, одного з найбільш ізольованих клаптиків суші в світі.

Ці відкладення, як пояснюють вчені, формувалися на дні Атлантики протягом останніх 1,5 мільйонів років, і всередині них збереглися мікроскопічні панцирі й інші рештки водоростей і планктону, що жили в давніх морях.

Уповільнення кругообігу течій у світовому океані і пов'язане з цим підвищення його здатності вбирати в себе вуглекислоту могло послужити однією з основних причин настання останнього льодовикового періоду.

Нагадаємо, геофізики з Університету Вашингтона пояснили загадковий для людства зелений колір айсбергів, які іноді зустрічаються в Антарктиді.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Антарктиді розлом льодовика Бранта призведе до утворення айсберга величезною площею 1700 квадратних кілометрів.

Також "Знай.uа" писав, буквально недавно стало відомо про те, що в Канаді танення арктичних льодів оголило ділянку землі, яка залишалася прихованою більше 40 тисяч років.