За весь час досліджень астрономи жодного разу не бачили безпосередньо "чорну діру": її, в цілому, неможливо побачити. Але горизонт подій - можна спробувати.

Група учених, яка вивчає космос, обіцяє оголосити про якийсь "приголомшливий результат вивчення чорних дір". 10 квітня о 15:00 у Брюсселі почнеться присвячена цій темі прес-конференція.

Європейська організація астрономічних досліджень у Південній півкулі не розкриває подробиць, проте мова йде, ймовірно, про першу в історії науки фотографії горизонту подій чорної діри.

Поки що астрономи повною мірою не розкривають усіх таємниць, однак підказку в анонсі прес-конференції все ж розгледіли. Дослідники розкажуть про "перший результат, отриманий за проектом Event Horizon Telescope".

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За проектом EHT фахівці створили глобальну спостережну мережу, що складається з багатьох радіотелескопів у різних частинах планети. Ці дані дозволяють візуалізувати надзвичайно віддалені або приховані в космосі об'єкти. Масиви цифрових даних настільки об'ємні, що їх доставляють в центр на жорстких носіях, після чого об'єднують в єдине ціле.

Протягом багатьох років вчені EHT вивчають "серце" нашого зоряного скупчення, намагаючись отримати зображення локації Стрілець А* - це, як прийнято вважати, надмасивна чорна діра в центрі Галактики. Її маса, за різними оцінками, становить від двох до п'яти мільйонів сонячних мас.

Вперше про можливість існування чорнихдір повідомив в 1915 році на основі вивчення рівнянь Ейнштейна. Цим питанням тоді займався дослідник, німецький астроном Карл Шварцшильд. Всерйоз заговорили про подібні об'єкти в космосі не раніше 50-60 років минулого століття. Зокрема їх вивченням займався британський фізик-теоретик Стівен Хокінг.

Вчені не раз запевняли, що побачити горизонт подій чорних дір теоретично можливо, хоча, за даними астрономів, це надзвичайно складно через викривлення простору-часу у таких об'єктів. До того, ж зробити це заважає пилогазова хмара посеред Галактики.

"Через важливість результатів відкриття ми закликаємо організувати аналогічні брифінги в різних державах-членах ESO та інших організаціях", - анонсували дослідники.

Раніше подібне оголошення від вченого співтовариства було зроблено, коли вчені знайшли підтвердження існування гравітаційних хвиль.

Нагадаємо, вчені збираються випробувати можливості нового надпотужного телескопа, який ймовірно покаже чорну діру.

Як повідомляв портал Знай.ua, дослідники розкрили таємницю єгипетських пірамід та назвали справжніх їх творців.

Також Знай.ua писав про те, що стало відомо про нову руйнівну силу Сонця.