Астрономи зафіксували рідкісне явище в космосі – розпад астероїда. Космічний катаклізм зазнав жорстокого сонячного випромінювання і прийшов в надшвидкий рух

Про це зазначає Politeka.

Варто відзначити, що астероїд під назвою (6478) "Голт" перебував у безперервному процесу обертання на величезній швидкості. Проте сила тертя була настільки сильною, що "брила" почала поступово розвалюватись та відвалювались величезні шматки космічного тіла.

Відомо, що подібне явище повністю пов'язане з так званим YORP-ефектом, при якому об"єкт неправильної форми дуже сильно прискорюється та потрапляє під гарячі промені сонця.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

При цьому пусковим механізмом для обертання астероїду є інфрачервоні промені, які впливаючи на одну сторону об'єкта змушують його обертатись. Імпульс сам по собі невеликий, проте як з’ясувалося достатній для такого бурхливого ефекту, який зареєстрували астрономи.

Безпосередня втрата частин відбувається під впливом відцентрової потужності та перевищує силу тяжіння. Фрагменти на величезній швидкості несуться в космічний простір.

На зображенні, зробленого за допомогою космічного телескопа Хаббл видно поступове саморуйнування астероїда. Він розкидає запорошений матеріал який перетворюється в два довгих, тонких кометоподібних хвоста.

Варто відзначити, що астероїд 6478 “Голт” був виявлений ще 31 рік тому. Відомо, що його довжина становила понад 4 кілометри, а відстань від сонця 344 мільйони кілометрів. При цьому відомо, що своє обертання небесне тіло почало приблизно 100 мільйонів років тому.

Нагадаємо, космічне агентство NASA отримало знімок космічного метелика. Це область Westerhout 40, в якій активно формуються молоді зірки.

Як повідомляв "Знай.ua", справи у SpaceX йдуть настільки бадьоро, що Ілон Маск вже пообіцяв, що його зорельоти зможуть найближчим часом відправити людей на Місяць. Причому не в рамках окремих польотів.

Також "Знай.ua" писав, що вчені завжди захоплені новими відкриттями, але дані про неземних організмів, які прожили за межами Міжнародної космічної станції, шокували їх і привели в здивування.

Гриценко має шанси потрапити до другого туру - Томенко