Фахівці з Університету ETH Zurich змогли виявити спосіб знизити температуру води до рекордних показників, до -263 ° C. І весь процес, що цікаво, пройшов без традиційної заморозки.

Про це стало відомо завдяки повідомленням європейських наукових видань.

Лід

Вчені нагадали, що вода замерзає при 0 °C (32 °F). При цій температурі молекули на поверхні води починають кристалізуватися і перетворюватися на лід, який поширюється на сусідні молекули і триває до того часу, поки вся вода не замерзне. У цій формі молекули води утворюють тривимірну гратчасту структуру, яка сильно відрізняється від звичайного неорганізованого стану молекул води, що дозволяє їй вільно текти.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Запобігти утворенню кристалів льоду при охолодженні води дослідникам допомогла нова речовина, названа ліпідною мезофазою. Всередині неї знаходяться молекули, які поводяться майже так само, як молекули жиру або ліпіди, які збираються самостійно у мембрани.

Ці мембрани утворюють мережу мікроскопічних каналів шириною менше нанометру, в яких просто не залишається місця для формування кристалів льоду. Це означає, що при додаванні матеріалу вона залишається в рідкому стані навіть при охолодженні до екстремальних температур.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вченим вдалося надрукувати живе серце для пересадки. Матеріалом для нього стали людські тканини. Це вдалося зробити ізраїльським вченим з університету Тель-Авіва в ході експерименту.

"Це вперше, коли вдалося успішно змоделювати і надрукувати ціле серце, що містить клітини, кровоносні судини, шлуночки і камери", – стверджує професор молекулярної й клітинної біології та біотехнологій університету Тель-Авіва Таль.

Нагадаємо, коли найкраще займатися спортом: вчені вивели ідеальну формулу для максимальної користі.

Як повідомляв Знай.uа вчені знайшли ключ до вічного життя: мозок вдалося воскресити після смерті.

Також Знай.uа писав, виявлені скам'янілості гігантського хижака: тварина було більше білого ведмедя.