Міжпланетна станція "Нові горизонти" на початку року зняла астероїд в поясі Койпера — області скупчення невеликих небесних тіл, яка знаходиться дуже далеко від Землі, за орбітою Плутона. Вчені вважають, що пояс Койпара сформувався із залишків після утворення планет Сонячної системи.

Згідно з останніми розрахунками дослідників, в Сонячній системі був ще один крижаний гігант подібний до Нептуна, і не виключено, що він як і раніше обертається навколо Сонця.

У 1992 році вчені відкрили карликові тіла, які перебували далі орбіти Нептуна, приблизно на відстані 30-55 астрономічних одиниць. На честь голландсько-американського астронома Джерарда Койпера цю область назвали поясом Койпера.

"Вплив поясу Койпера досить великий. Через нього орбіти близьких планет зміщуються за десять років на кілька кілометрів". Олена Питьєва, завідуюча лабораторією ефемеридної астрономії

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Дослідники не виключають, що п'ятий крижаний гігант досі знаходиться в Сонячній системі — на орбіті набагато далі нептуніанської. Про це вперше заговорили американські астрономи Костянтин Батигін і Майкл Браун в 2016 році, проаналізувавши аномальні орбіти розсіяних об'єктів поясу Койпера. Ці орбіти дуже витягнуті, і перигелії групуються в одній області. Як ніби щось дуже масивне на них вплинуло.

Саме це стало основою гіпотези про дев'яту планету — до цих пір не підтвердженої і не спростованої. Можливо, вдасться перевірити у найближчі роки за допомогою спостережень на телескопах або планованих космічних місіях до Урану і Нептуну.

Нагадаємо, Марс перевершив всі очікування: випадкова знахідка виведе людство на новий рівень.

Як повідомляв Знай.uа, гігантський метеорит атакував Місяць: вчені розповіли, що діється з земним супутником.

Знай.ua писав, Червона планета кишить прибульцями: марсохід сфотографував таємничу істоту.