Журнал Cell Reports опублікував дані, отримані дослідниками з Ексетерського і Копенгагенського університетів. Ці дані свідчать: у деяких людей є генетична особливість, в силу якої вони залишаються худорлявими, навіть поїдаючи багато солодкого.

Вважається, що високий рівень простих вуглеводів у раціоні, джерелом яких як раз і є солодкі продукти, веде до зайвої ваги і ожиріння. Фізіологічно механізм засвоєння вуглеводів організмом такий, що в ньому при цьому відбувається накопичення жирової тканини.

Але вчені з'ясували: чи буде людина насправді повніти з-за того, що їсть багато солодкого, залежить, насправді, від її генетичної природи.

У 2017 році стало відомо, що існує алель гена FGF21 – її володарі в середньому їдять більше цукру, ніж інші люди. Автори нового проекту вивчали особливості цього гена ласунів" у європейців. Ними були проаналізовані дані 450 тисяч чоловік.

Вчені встановили, що існує парадоксальна закономірність: носії вищезгаданої генетичної варіації хоч і були з народження схильні до вживання великої кількості солодкого, але вони відрізнялися низьким процентом жирової тканини в тілі у порівнянні з іншими людьми.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Фахівці поки не з'ясували, які саме процеси в організмі сприяють тому, що генетичні ласуни не повніють. Вони заявили, що алель гена FGF21 вимагає подальшого уважного вивчення.

Крім того, отримані вченими факти говорять про те, що подібна генетична мутація пов'язана з деякими негативними щодо здоров'я ефектами. Зокрема, за словами експертів, вона може робити людей схильними до підвищеного кров'яного тиску. Також було помічено, що носії даного генетичного варіанту часто мають фігурою "яблуко", при якій спостерігаються підвищені ризики виникнення діабету і серцево-судинних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієтологи наголошують: необхідно стежити не тільки за якістю вживаних продуктів, але і за їх кількістю. Щоб ефективно переварити їжу, людський організм використовує ферменти. Це спеціальні речовини, які виробляються нашим тілом в обмежених кількостях. При надмірному споживанні їжі, ферментів починає не вистачати, і процес перетравлення може.

Найкорисніші продукти при вживанні в занадто великих кількостях здатні викликати проблеми зі шлунком. Наприклад, велика кількість вживаних в їжу овочів може призвести до діареї. Розлад шлунка виникне з-за того, що значний обсяг з'їденої клітковини буде стимулювати моторику кишечника.