Тільки 1 липня 2018 року українські мобільні оператори нарешті оголосили про запуск 4G, а вже щосили йдуть розмови про наступне покоління мобільного зв'язку - 5G. Передає "Сегодня".

Коли ж можна очікувати запуску нового стандарту у нас в країні, які можливості він відкриє українцям і які його переваги. Давайте розберемося.

Так в світі після запуску 4G почали готуватися до впровадження наступного покоління мобільного зв'язку - 5G. У деяких країнах вже навіть встигли роздати частоти під 5G, наприклад, у Великій Британії та Південній Кореї, а в Іспанії проводять торги.

В Україні ж так швидко очікувати появи 5G не доводиться. Тим більше що 4G працює не ідеально і не по всій Україні.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Але в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, про це вже йдуть розмови.

У НКРЗІ розповіли, що восени 2019 р міжнародний союз електрозв'язку прийме рішення про розподіл частот на всесвітній основі.

"Узгодження світових стандартів для використання майбутніх мереж рухомого (мобільного) зв'язку 5 покоління відбудеться під час Всесвітньої конференції радіозв'язку (ВКР-19) 28 жовтня - 22 листопада 2019. Результати та рекомендації ВКР-19 будуть визначальними в подальших процесах з підготовки до запуску мереж наступного покоління зв'язку і відповідно участі в них НКРЗІ як регулятора ринку телекомунікацій ", - прокоментували ситуацію в Нацкомісії.

Представники провайдерів телекомуслуг відзначають, що тільки в цьому році впровадили 4G і досі продовжують будувати і вдосконалювати мережі 3G. Саме ці технології в стані з великим запасом забезпечити зростаючий трафік протягом найближчих 2-3 років без необхідності технологічного апгрейда.

Зараз регулятор вивчає досвід інших країн, де вже проходять тестові і комерційні запуски мереж 5G.
За прогнозами учасників ринку, НКРЗІ зможе розглядати питання запуску 5G не раніше грудня 2019 року.

На сайті НКРЗІ зазначено, що до 2020 року у всьому світі основною технологією залишиться 4G, хоча деякі країни і планують запустити 5G трохи раніше.

Мобільні оператори відзначають, що одна з проблем, що гальмує запуски нових поколінь мобільного зв'язку - відсутність вільних частот.

Рішення про те, які частоти будуть використовуватися, візьмуть на Всесвітній конференції по радіозв'язку. Зараз для тестових проектів в країнах ЄС використовуються діапазони нижче 6 ГГц і вище 30 ГГц.

За попередніми даними НКРЗІ, використовуватися будуть наступні частоти: 3.5 - 5 ГГц, 24.5 - 31 ГГц, 70 - 80 ГГц.

У компанії "Київстар" відзначають, що нові технології приходять в Україну з затримкою через відсутність вільних частот.

До того ж обладнання, яке б відповідало новим стандартом, поки що немає в масовому виробництві. Тому поки головним завданням телеком-ринку залишається активний розвиток 4G.

Ще одна перешкода для впровадження нового стандарту - відсутність смартфонів, які б підтримували 5G.

Представник одного з провайдерів телекомунікаційних послуг зазначив, що зараз мало користувачів навіть у мережі 4G, а швидкість передачі даних і покриття залишає бажати кращого.

"З ринкової точки зору сьогодні ми можемо зробити висновок, що навіть у 4G мережі ще дуже мало користувачів, з цим, очевидно, погодяться і самі мобільні оператори. Зі свого клієнтського досвіду ми бачимо, що швидкість передачі даних в новій мережі сильно коливається і покриття все ще залишає бажати кращого, навіть в Києві. тобто потрібен час, щоб збільшилася кількість абонентів, що мають телефони з підтримкою мережі 4G (від 120 доларів і вище) і людей готових платити 100 і більше гривень на місяць за використання такої мережі ", - сказали він.

Також технологічно мобільні оператори для запуску 5G повинні провести кардинальну модернізацію ядер мереж і встановити нове передавальне обладнання.

"Основні характеристики 5G мережі:

Одночасне підключення декількох сотень тисяч бездротових датчиків;

Підвищення ефективності передачі сигналу;

Значне зниження затримки в порівнянні з LTE;

Швидкість передачі даних десятки Мбіт/с для десятків тисяч користувачів одночасно;

Швидкість передачі даних 100 Мбіт/с в умовах мегаполісів;

Швидкість передачі даних 1 Гбіт/с одночасно для багатьох користувачів на одному поверсі ", - перерахував переваги нового стандарту представник мобільного оператора.

Нагадаємо, 11 жовтня можуть виникнути проблеми з Інтернетом. Якісь сайти можливо не будуть відкриватися. Причина цього дуже проста - вперше в історії будуть оновлюватися налаштування захисту світової системи доменних імен.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у день свого 10-річчя Google Chrome отримав масштабне оновлення з новим інтерфейсом. Крім зовнішнього вигляду, браузер отримав і новий менеджер паролів, і виправлення помилок.

"Знай.uа" писав, у роботі онлайн-відеохостингу YouTube стався збій. З проблемами в роботі сервісу зіткнулися користувачі в Італії, Великобританії, Німеччині, США, Бразилії, Мексиці і Росії