Євреї з 9 на 11 вересня святкують свій новий рік - Рош Гашана. У це свято прийнято вітати один одного словами "Шана Това" - "Гарного року", а також будувати плани на майбутній рік і підводити підсумки минулого.

А взагалі, найважливіше для євреїв свято не прив'язане до конкретної дати і припадає на новолуння осіннього місяця тишрей.

Рош ха-Шана

Як святкують Рош Гашана

Рош Гашана вважається днем створення світу і вдень суду. Іудеї вірять, що господь підводить підсумки минулого року для кожної людини і вирішує, яким буде наступний. Імена людей він записує в три книги: з праведниками, грішними й тими, кого не можна віднести ні в одну, ні в другу категорію. Для останніх Рош Гашана - шанс покаятися, отримати прощення і заслужити найкращий рік.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Рош ха-Шана

Масове паломництво до Умані

На Рош Гашана до України прибувають десятки тисяч паломників-хасидів. Вони прагнуть потрапити в Умань на могилу цадика (святого) Нахмана, щоб весь наступний рік був щасливим. Кожен єврей, який сповідує хасидизм, вважає, що хоча б раз у житті треба побувати на місці поховання цадика.

Цадик Нахман засновник брацлавського хасидизму. Він народився в Україні, але жив не в Умані. У це місто він перебрався перед смертю, щоб його поховали поруч з жертвами різанини часів Коліївщини.

При призидентові Кравчуку Україна дозволила перемістити останки до Єрусалиму, але цьому противилися брацлавські хасиди, оскільки це суперечило б останній волі святого.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні традиційно кожну другу неділю вересня відзначається День танкіста. Ще в далекому 1997 році указом президента України Леоніда Кучми було засновано урочисту дату.

Варто нагадати, що щорічно День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості відзначається в Україні у другу неділю вересня.

Нагадаємо, міжнародний день краси 2018: історія першого конкурсу.

Як повідомляв Знай.uа 45-річна зірка "Зачарованих" вивалила груди у день народження.

Знай.uа писав, 9 вересня: святкові та пам'ятні дати цього дня.