В невелике містечко в центральній Україні Умань раз на рік з'їжджаються десятки тисяч паломників – брацлавських хасидів. Тут вони святкують Рош ха-Шана або іудейський Новий рік.

Хасиди злітаються в Умань з усіх куточків світу, що відсвяткувати Рош ха-Шана біля могили свого лідера і правнука засновника хасидизму цадика Нахмана. Паломники вірять в те, що якщо зустріти Новий рік саме в цьому місці, то він буде більш щасливим і благополучним.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Традиційно Рош ха-Шана святкується протягом трьох днів. В цьому році Новий рік припав з 9 по 11 вересня і готуватися до прийому гостей Умань починає задовго до цих дат.

Так, відповідальні державні служби на період святкування працюють в посиленому режимі з метою забезпечення більш комфортного та безпечного перебування хасидів в місті.

Крім того, в цей період в Умані з'являється багато вивісок на івриті з пропозиціями ночівлі та кошерної їжі. Також місцеві жителі без проблем торгують за долари підручними товарами, сувенірами і не тільки. Само собою, втридорога.

"На Пушкіна зовсім інші ціни, ніж у місті. Проста зарядка ціною в 10 доларів. Шнур для "Андроїда" - 6 доларів, 7 доларів - для машини", - розповідає один з продавців.

Однак не всі місцеві жителі раді таким щорічним гостям. Городяни скаржаться на шум і тонни сміття, які не встигають вивозити комунальники з вулиць. Крім цього, хасиди вважають себе в праві не тільки розводити усюди бруд і шуміти в будь-який час доби, але і міняти на час свого перебування усталені порядки в місті.

Так, вони забороняють жінкам не лише відвідувати могилу цадика Нахмана, але навіть перебувати на вулиці Пушкіна, яка розташована в 200 метрах від святині.

Однак самі хасиди тепло відгукуються про Україну і місцевих жителів.

"Українці, яких ми зустріли, дуже доброзичливі і гостинні. Хочу побажати їм цінувати ті можливості, які вони мають: бути патріотами, любити країну, Бога та інших людей", - зазначив один із паломників Исраэл Ієшуа.

Нагадаємо, Рош ха-Шана 2018: історія та традиції єврейського Нового року.

Як повідомляв "Знай. ua", як святкують єврейських новий рік, і навіщо паломники їдуть до Умані.

"Знай. ua" писав, що побили весь екіпаж: хасиди влаштували п'яний пекло по дорозі в Україну.