Днями Білоруська православна церква (Білоруський екзархат Московського патріархату) висловила обурення через рішення Константинополя з питання про надання Томоса Україні.

Про це стало відомо з повідомлення Бізнес.Медіа.

БПЦ

У джерелі повідомляється про те, що в своїй заяві БПЦ назвала дії Патріарха Константинопольського Варфоломія "антиканонічним втручанням у внутрішні справи Російської Православної Церкви".

У свою чергу, в столиці заявили про те, що там одноголосно і одностайно підтримують позицію Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і главу УПЦ МП Онуфрія.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

БПЦ

Свою позицію БПЦ пояснила тим, що вона вважає діяння Константинопольського патріархату "агресивним втручанням однієї помісної церкви у внутрішні справи іншої помісної церкви, спрямовані на підрив основ міжправославного миру та єдності".

Що ж, логіка священнослужителів викликає безліч питань.

До слова, керуючому справами Московської патріархії, митрополита Санкт-Петербурзькому і Ладозькому Варсонофій відмовили в грецькій візі.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Патріарх Кирило

"Уже багато років владика здійснює восени паломництво на Афон, однак на цей раз грецької візи отримати не вдалося", - повідомляють ЗМІ.
При цьому співрозмовник агентства уточнив, що "мова йде саме про громадянську візі, а не про відмову у відвідуванні Афона, дозвіл на який дає церковна влада".

Агентство відзначає, що священики з Росії стикаються з небажанням уряду Греції надавати їм довгострокові візи.

Разом з тим варто відзначити, що призначення патріархом Варфоломієм своїх екзархів в Києві в особі архієпископа Памфільского Данила з США і єпископа Едмондского Іларіона з Канади в УПЦ МП назвали "грубим порушенням" і підкреслили, що відповідальність за негативні наслідки такого вчинку буде нести Константинополь.

Відповідну заяву опублікував Відділ зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви. Як відзначили в зверненні, це нібито "суперечить другому правилу Другого Вселенського Константинопольського собору".

В УПЦ цитують текст Другого Вселенського Собору: "Не будучи запрошеними, єпископи нехай не переходять за межі своєї області".

Церковники також підкреслили, що призначення екзархів відбулося без відома Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія як єдиного канонічного єпископа Києва.

"Відповідальність за можливі негативні наслідки події буде лежати на Константинопольському Патріархаті", - сказано в повідомленні.
Те, що Україна вислизає із пазурів московських попів, викликає у них панічну істерію, адже їм є що втрачати – більшість єпархій, мільйони вірян та мільярдні надходження.

Нещодавно у Стамбулі під час Архієрейського собору Константинопольської церкви єпископи розглянули питання про те, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить. Відповідь, яку ухвалили єпископи за результатами цього обговорення, ствердна.

Безпосередньо процедура надання "Томосу" може зайняти до одного місяця, оскільки всі дії цього Собору мають бути зафіксовані і відповідно затверджені синодом.

Нагадаємо, ніби змовившись, відразу декілька Telegram-каналів виклали компромат на двох скандальних російських священнослужителів: спочатку на митрополита Іларіона, а потім на патріарха Кирила. Примітно, що ресурси знаходяться на хорошому рахунку у Кремля.

Як повідомляв Znaj.ua, вселенський Патріарх не визнає московської церковної юрисдикції над Україною.

Також Znaj.ua писав про те, що з Константинополя з'явився черговий посил для Російської православної церкви, яка натякає, що питання Томосу про автокефалію для України стане фатальним кроком для храмів РПЦ МП.