Чимало батьків вже встигли відчути на собі всі незручності, пов'язані зі шкільним процесом. Однак, в наступному році може виникнути ще одна додаткова проблема.

Детально про це розповів "Апостроф".

школярі

Експерт розповів джерелу про те, що причин нестачі підручників у школах України кілька і попередив, що найближчим часом частина з них усунути буде складно.
По-перше, друкарні, які не встигли на 1 вересня надрукувати підручники для перших класів - не винні.

За словами експерта, до того, як навчальні посібники змогли потрапити в друк, вони повинні були бути розроблені, затверджені відповідно до нових програм.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

школярка

Він додав, що:

Ми ще в травні попереджали Міносвіти, що виникне колапс. Чому? Минулий рік був присвячений підготовці документів, які регламентують діяльність шкіл і друк підручників. Необхідно було розробити і затвердити стандарт початкової освіти, і тільки після цього видавці та автори могли починати роботу над підручниками. Але стандарт початкової освіти та типові програми були затверджені лише 21 лютого цього року. Тобто до 21 лютого нічого не можна було робити. А написати новий підручник за тиждень фізично неможливо, хоча видавці та автори почали роботу над новими підручниками, керуючись навіть ще не затвердженими проектами

школярі

Крім цього, він розповів про проблеми з підприємствами, які раніше друкували підручники для школярів. У сучасних підприємств часто не вистачає потужності і обладнання.

Експерт розповів про те, що:

Після 2000 року в Україні зникли великі поліграфічні комбінати:" Поліграфкнига ", харківська фабрика імені Фрунзе, АТ" Книга ", яке було в Києві. Ці підприємства мали потужності і відповідне обладнання, що дозволяє робити підручники в великому обсязі. А сьогодні таких підприємств залишилося дуже мало. Але навіть якщо блок ще можна десь надрукувати, то для того, щоб вкласти його в тверду обкладинку, потрібно працювати по кооперації, і книгу передавати з одного підприємства на інше, потім на третє

школярі

Крім того, експерт відзначає проблеми з папером. Використовувати папір з Росії тепер неможливо, а в Європі зараз дефіцит.

Наостанок він додав:

У МОН відразу попередили, що російський папір купувати не можна, тільки європейський. А Європа сьогодні сама відчуває гострий дефіцит офсетного паперу. Європейські виробники відразу нас попередили, що Україна знаходиться в кінці списку бажаючих, для неї зарезервована дуже незначна кількість паперу. Але якщо будуть рости потреби інших країн ЄС в офсетному папері, то навіть з тієї невеликої кількості паперу, зарезервованого за Україною, будуть забирати частини на потреби країн ЄС

Батькам варто пам'ятати про те, що в наступному році до всіх перерахованих проблем може додатися ще одна - відсутність бажаючих писати навчальну літературу.

школярі

Джерело додало:

22 серпня Кабмін прийняв постанову, якою зобов'язав правовласників на авторський рукопис передавати виключне право державі. Це все одно, якби уряд США закупив для армії Boeing, наприклад, 100 штук, а потім прийшло б в компанію Boeing і зажадало від неї всю документацію, патенти безкоштовно передати уряду. Ну ми ж купили у вас продукт, віддавайте технологію. Навіть за радянських часів держава не дозволяла собі такі речі. А тепер питання: чи захочуть автори так працювати?

Нагадаємо, у дитячих садочках Києва під час перевірки їдалень виявили зіпсоване м'ясо. Про це повідомила прес-служба Головного управління Госпотребслужбы столиці.

Як повідомляв Znaj.ua, в одному з книжкових магазинів Ужгорода спалахнув гучний скандал. В обласному центрі продають шкільні зошити із зображеннями Російських имераторів, гербу і прапору РФ.

Також Znaj.ua писав про те, що виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун попередила українців про насування сезону грипу. За словами чиновниці, захворювання накриють українців найближчим часом – з жовтня. Про це Супрун написала на своїй сторінці у Facebook