В уряді розраховують на пом’якшення Нацбанком своєї монетарної політики у наступному році і на зниження вартості ресурсів в Україні.

До такого висновку прийшли аналітики оцінюючи вартість ресурсів, закладену в опублікований проект держбюджету на 2019 рік: чиновники сподіваються займати гривню під 15,7% річних, а валюту – під 9%, - пише Politeka.

Експерти відзначають, що очікування ставки 15,7% виглядають оптимістичними. Це можливо при пом’якшення монетарної політики і зниження облікової ставки до 13-14% до середини наступного року, і в разі значного зростання попиту на гривневі інструменти Мінфіну серед нерезидентів. Але без зниження облікової ставки Нацбанку з нинішніх 18% річних, уряд не зможе провернути фокус із здешевленням гривневих кредитів для влади.

А ось у випадку з залученням валютних позик чиновники вирішили підстрахуватися і заклали підвищену ставку: в минулому році Мінфін розмістив 15-річні єврооблігації України під 7,375% річних з 15-річним терміном погашення на $ 3 млрд.

Середньозважена ставка за зовнішніми борговими інструментами (9%) наближена до вартості проведеного в серпні приватного валютної позики (близько 9,2%). Більш висока прибутковість останнього запозичення, в порівняння з раніше здійсненими випусками, відображає підвищені ризики, пов’язані з напруженим графіком виплат за зовнішнім боргом в умовах невизначеності щодо подальшої співпраці з МВФ, пояснює аналітик.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Гривня

Експерти нагадують, що ще дешевше – під 5,95% річних – Мінфіну вдавалося залучати валютні позики на внутрішньому ринку (розміщувати валютні ОВДП), хоча визнав, що в Україні чиновникам не вдасться махом отримати пару трійку мільярдів доларів при зовнішніх розміщених бондів.

Відзначається, що за валютними боргами, можна розраховувати на кредити від ЄС та інших міжнародних партнерів, на єврооблігації і валютні ОВДП. Ставка 9% в середньому виглядає занадто високою. Цілком ймовірно, буде нижче.

Згідно з проектом держбюджету, Україна повинна в 2019 році наростити обсяг державних запозичень на 109,8 млн. грн. – до 324,8 млн. грн. При цьому на частку внутрішніх залучень доведеться 62,2% залучень, на частку зовнішніх – 37,8%.

Дивіться: Чому в Україні такими темпами ростуть тарифи

Нагадаємо, витрати на Верховну Раду пропонують збільшити до 1,7 мільярда гривень. Українці просто шоковані від апетитів народних обранців.

Як повідомляв Знай.ua, у Національному банку України заявили, що протягом I - IV кварталу 2019 року інфляція повинна значно знизитись.

Також Знай.ua писав, що днями стало відомо про те, що з 28 травня 2019 року в продаж надійдуть нові банкноти, а саме на 100 і 200 євро. Як багато хто знає, не так давно в продаж надійшли оновлені 5, 10, 20 і 50 євро.
У мережі вже з'явилися фотографії з дизайном оновлених банкнот.