Днями стало відомо про те, що Кабмін затвердили концепцію дуальної освіти. Завдяки цьому незабаром українські студенти зможуть навчатися прямо на виробництві. Про це повідомляє "Сегодня".

Дана концепція має на увазі, що практика у студентів буде проходити не символічно кілька тижнів, як зараз, а на постійній основі.

Студенти отримуватимуть теорію в вузі і проходити практику на робочому місці. Такий підхід дозволить випустити більше фахівців на ринок праці.

У чому саме будуть полягать нововведення і коли їх чекати:

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Так за словами чиновників концепція передбачає поєднання навчання в навчальних закладах з навчанням на підприємствах.

"Учні та студенти зможуть побачити на власні очі виробництво або компанію, в якій в майбутньому зможуть працювати, навчитися роботі на сучасному обладнанні", - говорить глава МОН Лілія Гриневич.

"Концепція також передбачає отримання від 25% до 50% кредитів за умови навчання не за партою, а безпосередньо на робочому місці. Результати будуть оцінювати і роботодавці, і навчальні заклади. Роботодавець буде також брати участь у відборі учнів на програму, а навчання буде проходити на основі договору ", - зазначає Гриневич.

Відзначимо, іноземці в програмі брати участь не зможуть, так як студент повинен мати право на працевлаштування в Україні.

Часу на залагодження всіх нюансів піде багато, адже концепцію повинні ще закласти в закон "Про профосвіту", врахувати при складанні правок в законі "Про вищу освіту" та при форматуванні положень про самому дуальном освіту. Далі всі ці три документи повинна пройти два читання у ВР.

Згідно з дослідженнями Світового банку, чотири з десяти фірм в ключових секторах української економіки говорять про величезний розрив між навичками персоналу і вимогами роботодавця.

Завдяки даному нововведенню сподіваються усунути одвічну проблему з нестачею досвіду роботи і нестачею практичних навичок у студентів.
Двоїста освіта повинна вирішити ще одну проблему - зараз абітурієнти не хочуть йти на робочі спеціальності.

Ще в 2016-му Кабмін навіть створив список спеціальностей державного значення. Серед них слюсарі, фрезерувальники, токарі, бурильники і ще 20 професій. Цей перелік гарантує державну підтримку: гроші на оновлення матеріально-технічної бази в ПТУ та стипендії для учнів.

Кілька український компаній зважилися протестувати дуальну систему освіти.

Менеджер Академії ДТЕК Інна Осадчук сподіватися на успішність такої системи освіти і вже покладає великі надії.

"Це буде кілька учнів за спеціальностями "машиніст підземних установок","машиніст електровоза" і "зварювальник", яких ми відберемо в профільних вузах у Львові, Першотравенську, і Добротворі. Після завершення дуального навчання ми розраховуємо отримати якісних, готових до роботи фахівців" , - розповідає Осадчук.

Нагадаємо, на модернізацію освітнього простору початкової школи в державному бюджеті на 2019 рік передбачено 1 мільярд гривень.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українська мова зайняла почесне місце серед населення Європи.

Також "Знай.uа" писав, стало відомо, яким буде ЗНО в наступному році.