З посиланням на досить тривалі взаємини Константинопольської церкви з українською церквою Вселенський патріарх Варфоломій спробував обґрунтувати канонічну і правову юрисдикцію своєї церкви в Україні на основі історичних доказів.

Варфоломію вдалося спростувати звинувачення Москви проти Константинополя про нібито "втручання" у церковні справи України.

Томос в Україні
Томос в Україні

Стало відомо, що Константинополь вже обґрунтував право на надання автокефалії. Про це йдеться в документі "Вселенський трон і церква України".

Томос в Україні
Томос в Україні

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Вселенський патріархат дякує вчених, греків і росіян, які завдяки своєму науковому внеску допомогли відновленню історичної правди про взаємини церкви України з її матір'ю-церквою", - йдеться у публікації.

Автори документа вказують на те, що Вселенський патріархат ніколи не передавав Київську митрополію в канонічну територію Московської патріархії.

Патріарх РПЦ Кирило і глава УПЦ МП Онуфрій
Патріарх РПЦ Кирило і глава УПЦ МП Онуфрій

У статті також говориться, що "згідно всім наявним документам", право хіротонії (єпископського висвячення київського митрополита було надано московському патріарху "з фінансових причин", "за необхідності" і "носило тимчасовий характер".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ватикан повністю підтримує і поважає рішення про створення єдиної помісної церкви. Таку заяву зробив секретар з міждержавних відносин Святого престолу Пол Річард Галлахер під час зустрічі з главою МЗС України Павлом Клімкіним.

У свою чергу Клімкін зазначив, що Томос, стане для України першим кроком до повернення історичної справедливості і захисту прав і свобод українського народу.

Варто нагадати, що російська православна церква (РПЦ), згідно з церковними правилами і канонами, є незаконною організацією. Аргументується це відсутністю томосу від Константинопольського патріарха. І взагалі - це секта. Таку заяву зробив російський публіцист Олександр Невзоров.

Нагадаємо, московські попи зважилися на нечуване, Варфоломій не пробачить.

Як повідомляв Знай.uа шавки Путіна пригрозили війною через Томос.

Знай.uа писав, Патріарх Філарет пояснив передсмертні конвульсії Москви.