Близько двох мільйонів українців виїхали на заробітки до Польщі, але лише половина з них оформлені на роботі офіційно. Про це розповів міністр соцполітики Андрій Рева.

За його словами, тільки 300 тисяч українців платять податки в пенсійну систему сусідньої держави. Інші не платять страхові внески, в них не йде страховий стаж. Тому після повернення в Україну у них будуть проблеми з пенсійним забезпеченням.

заробітчанка
заробітчанка

Рева зазначив, що Україна має угоди про трудову міграцію з 21 країною, в яких прописаний механізм соціального захисту українських громадян. Однак незважаючи на два мільйони працівників у Польщі профільні міністерства України та Польщі досі не уклали відповідної угоди.

Міністр соціальної політики висловив сподівання, що така угода може бути підписана вже до кінця 2018 року. Це виключить випадки, коли працюючий українець не застрахований ні в Польщі, ні в Україні.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

українські заробітчани
українські заробітчани

Іммігранти, які тимчасово працюють в Польщі, в першому кварталі 2018 року вислали додому 3,4 млрд злотих (понад $920 млн). Про це повідомляє центробанк Польщі.

Дана сума на 700 млн злотих більше, ніж у минулому році, відзначає регулятор.

При цьому більшу частину цих грошей, а саме 86% або 2,9 млрд злотих переводили саме в Україну. В основному, їх висилають українці, які працюють у Польщі тимчасово, відзначає центробанк.

заробітчани
заробітчани

До цього повідомлялося, що в перше півріччя українці отримали з-за кордону кошти на суму $1,2 млрд.

Також повідомлялося, що з 2019 року Берлін планує спростити працевлаштування для громадян країн-не членів Євросоюзу. Це означає, що для українських заробітчан відкривається новий найбільший у Європі ринок праці.

заробітчани
заробітчани

Але, тільки якщо уряд Німеччини прийме відповідний документ, спори про який зараз ведуться в Бундестазі, тоді робочу візу на півроку українці зможуть отримати без запрошення, і вже на місці шукати роботодавця.

Нагадаємо, в Польщі порахували скільки заробляють і витрачають українці.

Як раніше повідомляв "Знай.uа" Німеччина планує спростити працевлаштування для заробітчан.

Також портал "Знай.uа" повідомляв, що українські заробітчани перерахували на батьківщину рекордну суму.