Українці з хвилюванням спостерігають за соціальними змінами, які відбуваються в нашій країні.

Нещодавно в мережі з'явилася новина про те, що в Мінсоцполітики анонсували нову поправку. Згідно з документом, якщо один із членів подружжя, який отримував вищу пенсію, помер, другий може перейти на його пенсію.

пенсіонер

Крім того, перехід на пенсію померлого чоловіка або дружини може зробити будь-який пенсіонер України, якщо покійний отримував вищу пенсію.

Такі зміни анонсували в Мінсоцполітики. Як зробити подібне - підкажуть в Пенсійному Фонді України, повідомляє АіФ.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Перехід буде доступний для людей пенсійного віку в тому випадку, якщо дохід загиблого чоловіка або дружини був більш високим. Це можна буде зробити в будь-якому відділенні Пенсійного фонду.

Представники Пенсійного Фонду також нагадують про те, що Україна не відмовляється від спеціальних пенсій. Такі виплати будуть доступними для представників наукових і військових спеціальностей.

Процедура полягає в тому, що пенсію нараховуватимуть по звичайній формулі, тобто за законом про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Таким чином, якщо трудова пенсія буде вище, то людина має право відмовитися від спеціальної пенсії і перейти на пенсію за віком.

Будемо чекати нових подробиць у цій справі.

До слова, в уряді ініціювали новий законпроект, який одним пенсіонерам забезпечить старість, а інших позбавить сну. Так, влада хоче ввести примусову накопичувальну пенсійну систему.

Про це інформує UBR.

Якщо депутати підтримають ініціативи чиновників, українці, хочуть вони того чи ні, будуть отримувати другу пенсію. До того ж зможуть оформляти її достроково, дарувати близьким і заповідати спадкоємцям.

Однак є умова: вже зараз з їх зарплат вираховуватимуть 15% до Пенсійного фонду.

"Затримки з виплатами пенсій влітку нинішнього року наочно продемонстрували кризу існуючої пенсійної системи. Лише цього року ПФ висмоктав із бюджету, як у чорну діру, 140 мільярдів гривень. І в майбутньому, за прогнозами експертів, вона лише зростатиме, стримуючи розвиток економіки"

, - йдеться в повідомленні Кабміну.
Кожен місяць на початковому етапі українець повинен буде відраховувати 2% своїх доходів.

Таким чином, закон передбачає те, що до виходу на заслужений відпочинок, українці самі збирають собі кошти "на старість".

Причому, зібрані таким чином гроші не просто висять на рахунках, а працюють – їх інвестують.

Влада сподівається, що це навіть якимось чином вплине на девальвацію нацвалюти, а також укранці згодом зможуть отримати таку собі надбавку до пенсій.

Втім, у системи є один серйозний недолік - заплатити за майбутні плюшки доведеться вже зараз. Для початку будуть відраховувати 2% доходів. При цьому якщо за рік середня зарплата зросте на 5% і більше, то й до суми відрахування додадуть ще 1%. І так доти, доки не сягне граничних 15%.

"Уникнути виплат не зможуть навіть ті, хто покаже державі нульовий дохід"

, - підкреслює видання.
Втім, це далеко не єдина проблема масштабної пенсійної реформи. Адже законодавці ніяк не залагодили питання інвестиційних ризиків.

Експерти звертають увагу, що сама ідея – це крок у правильному напрямку, що за подібною системою живуть люди у багатьої європейських країнах.

Нагадаємо, щорічно разом із зміною календарних сторінок українці спостерігають зростання цін на комунальні послуги, паливо і природно продукти.

Як повідомляв Znaj.ua, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підготувала законопроект про запуск обов'язкової для всіх накопичувальної пенсійної системи.

Також Znaj.ua писав про те, що вже на наступному тижні може бути скликано перше засідання міжвідомчої робочої групи з монетизації житлових субсидій.