Багато українців встигли помітити, що 5 жовтня більше півтори години не ходили гривневі платежі.

Нещодавно в мережі з'явилася інформація про те, що банкіри повідомили про причини таких неполадок.

НБУ

За їхніми словами це сталося в результаті зупинки міжбанківських проводок: гроші переміщалися тільки між відділеннями кожного банку окремо, і не передавалися на інші структури, пише UBR.ua.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

За словами голови правління RwS bank Владислава Кравця:

«Фактично гривня перестала ходити. Гроші йшли на СЕП, але платежі не квітувалися, висіли в системі. Це не означає, що гроші пропадали - немає, вони просто висіли. Поки СЕП не починаєш. Це сталося десь о 17:40, після цього гроші почали йти і прийдуть за призначенням сьогоднішнім числом. Можливо Нацбанк у зв'язку з аварією продовжить час роботи платіжної системи ».

Кравець також уточнив, що аварію в СЕП відчули не тільки банки і підприємства, її відчули і люди, які півтори години не могли зняти гроші в чужих банкоматах (не тих банків, що випустили карти) і розрахуватися карткою в POS-терміналах.

У відповідь на ситуацію НБУ поки ніяк не відреагував. Однак деякі співробітники вважають, що такі неполадки могли бути викликані проблемами в самому обладнанні.

Будемо чекати нової інформації в цій справі.

Нагадаємо, базовий макроекономічний сценарій на 2018 від Нацбанку показує, що докапіталізації на 6 мільярдів гривень потребують 8 банків.

Як повідомляв Znaj.ua, мешканці України отримують документи даного типу вже протягом двох років. Цей паспорт - крок в розвитку технологічного світу. Але не все так просто. 24 канал розповів про те, з якими труднощами можна зіткнутися і як їх вирішити.

Також Znaj.ua писав про те, що стало відомо, що буде з курсом валюти в жовтні, коли розпочнеться опалювальний сезон та як це вплине на долар.