Тема офшорів є вкрай актуальною в Україні, особливо за умов теперішньої фінансової ситуації.

Нещодавно незалежні активісти та експерти провели дослідження з метою з’ясувати, які збитки зазнає Україна через незаконні дії політиків.

прес-конференція

Об’єднання “Соціальний рух” разом з іншими учасниками представило результати дослідження під час прес-конференції, що відбулась 5 жовтня.

За словами учасників дослідження «Переміщення прибутку при експорті залізної руди в Україні», яке було ініційоване незалежними профспілками Криворіжжя та проведене за підтримки фракції Європарламенту Європейських об’єднаних лівих та зелених Північної Європи (GUE/NGL) понад три мільярди доларів на рік втрачає українська економіка через виведення прибутків при експорті.

Популярні новини зараз
Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ви будете вражені, але міжнародна команда експертів виявила, що при експорті залізної руди ціни навмисне занижені в середньому на 20%. Завдяки цьому в 2015-2017 роках було не оподатковано та виведено з України прибутку на 520 млн доларів США на рік.

На підставі інших досліджень, з експорту сільгосппродукції та сталі, заниження в цих галузях відбувається більше ніж на 20%. І, якщо допустити, що ціни в цих секторах занижені всього на 20%, то виведення прибутку становить 3 млрд доларів на рік. А це втрати бюджету через втрачені податки на 540 млн доларів. Для порівняння, макрофінансова допомога Євросоюзу в ці ж роки складала 460 млн доларів на рік.

Після успішної презентації в Брюсселі, де це резонансне дослідження викликало багато відгуків, команда міжнародних авторів вирішила презентувати розслідування в Україні, в Києві, та розповісти громадськості про найбільш розповсюджені механізми виведення грошей із України.

За словами керівника дослідження Олександр Антонюк (DPhil Oxford):

В Європі збентежені тим, що гроші їхніх платників податків йдуть на латання дірок українського бюджету, створених українськими олігархами. А не, наприклад, направляються на спільні наукові проекти.

Крім того, варто зазначити, що це дослідження вже було успішно представлено на прес-конференції в Європарламенті минулого тижня. А найавторитетніший суспільно-політичний журнал континентальної Європи, «Der Spiegel», опублікував ексклюзивний матеріал про цю роботу.

Видання додало: Немає сумнівів і в тому, що Україна користується ослабленим контролем Євросоюзу.

Таким чином, за результатами дослідників через дії політиків наша країна втрачає близько 540 мільйонів євро.

Це також впливає на дискримінацію працівників експортних підприємств, яким постійно відмовляють в підвищенні зарплатні та покращенні умов праці, які є небезпечними, аргументуючи це тим, що компанії не мають достатньо прибутку для цього. В результаті, маємо найнижчі зарплати у світі, та власників-мільярдерів, які спустошують український бюджет.

Як додав один із лідерів Партії «Республіка» Павло Вікнянський:

Отже, бачимо документальне підтвердження абсолютно цинічної, але, на жаль, звичної для сучасної України ситуації, коли олігархічні клани системно виводять величезні кошти в офшори і при цьому підло бідкаються, що грошей у країні на модернізацію, справедливу соціально-економічну політику та навіть на стипендії зовсім немає..

За результатами дослідження, громадські активісти та профспілки вимагають наступні заходи для припинення виведення прибутку з однієї з найбідніших країн Європи в багаті країни на кшталт Швейцарії:

• Зважаючи на великі розміри виведених прибутків, провести громадське обговорення змін до законодавства про трансфертне ціноутворення для усунення всіх формулювань, що дозволяють експорт за заниженими цінами.
• Розкриття інформації Державної фіскальної служби про контроль експортних операцій. Внесення при необхідності змін в законодавство про комерційну таємницю.
• Контроль всіх великих експортних операцій, незалежно від географії експорту та наявності зв’язку експортера з імпортером (прибуток може виводитися навіть через транспортні компанії).
• Розкриття інформації про податки у видобувній галузі (залізна руда), виплачених експортерами за межами України, в дусі директив ЄС (EU transparency and accounting directives).
• Повернення до списку «офшорів» Швейцарії, Люксембургу та детальний аналіз податкових ставок в інших країнах-імпортерах українських товарів.

Наостанок заступник директора Центру соціальних і трудових дослідень (ЦСТД) Захар Попович зазначив:

Як бачимо за результатами дослідження, прибутку досить. А отже податків має сплачуватися набагато більше. Тому чи насправді Україні потрібні кредити МВФ та непідйомні тарифи на газ?.

Співавторами дослідження, окрім членів «Соціального руху» Олександра Антонюка та Захара Поповича, виступили керівник секретаріату Незалежної комісії з реформування міжнародного корпоративного оподаткування (включає Джозефа Стіґліца та Тому Пікетті) та викладач Нотингемського університету (Велика Британія)Томмазо Фаччо і журналіст-розслідувач Грем Стек, автор резонансного викриття «вишок Бойка».

У презентації дослідження також взяла участь представниця Незалежної профспілки гірників України Алла Латнер.

В мережі також є повне відео з прес-конференції для тих, хто бажає детальніше ознайомитися із ситуацією.

А що ви думаєте про результати дослідження?

Нагадаємо, корупційні злочини глави Бюджетного комітету ВР Андрія Павелко розслідують прокуратура Швейцарії і ФБР.

Як повідомляв Znaj.ua, нова схема постачання газу, запропонована НАК "Нафтогаз України" для потреб населення та тепловиків, щороку потребуватиме не менше 140 млрд дотацій з державного бюджету, пише Gazeta.ua.

Також Znaj.ua писав про те, що останні звіти уряду свідчать про те, що нібито економіка в нашій країні стабілізувалася, інфляція зменшилася, а рівень заробітних плат за областями суттєво виріс. Але зовсім не так оцінюють ситуацію в державі іноземні експерти, від яких, до речі, безпосередньо залежить та сама економіка.