Выдомий український лікар-педіарт Євген Комаровський дав 10 простих правил, які допоможуть захистити себе та дітей у період грипу\ та застуд краще за будь-які пігулки та мікстури.

В сезон застуд люди хворіють гострими респіраторними вірусними інфекціями — ГРВІ. А ось головні заходи профілактики, - пише "НВ".

1. Менше людей — менше вірусів. Уникайте людних місць.

2. Концентрація вірусів під відкритим небом у тисячі разів менше, ніж в будь-якому приміщенні, будь то квартира, шкільний клас. Тому за можливості більше гуляйте на свіжому повітря, а приміщення слід регулярно провітрювати.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

3. Чим ближче до людини, тим більше шансів заразитися. Тому дотримуйтесь дистанції, уникайте місць великого скупчення людей.

4. Побачили (почули) людини з ознаками застуди (кашель, чхання, нежить, закладений ніс) — тримайте максимально подалі.

віруси

5. Руки хворого - джерело інфекції. Якомога менше рукостискань! У громадських місцях та транспорті взагалі краще бути в рукавичках. Особливу увагу зверніть на всі дверні ручки, поручні в міському транспорті. А по приходу додому гарно вимийте та продезинфікуйте руки.

6. Віруси найбільше атакують у місцях, де багато хворих та багато дітей. Особливо слід бути обрережним, коли відвідуєте дитячі поліклініки.

7. Вірусні частинки годинами і цілодобово зберігають свою активність в курному, сухому, теплому і нерухомому повітрі і практично миттєво гинуть у чистому повітрі прохолодному, вологому і рухомому. Не можна перегрівати приміщення. Обов'язково частіше провітрюйте, а атакож не слід забувати про зволоження.

8. Оптимальні параметри повітря для житлових приміщень: температура 16–22°С, відносна вологість повітря — 40–70%. Створіть комфорт в цих межах. А якщо вам прохолодно, краще тепліше одягнутися.

9. Мийте руки. Немає можливості — використовуйте вологі гігієнічні та дезінфікуючі серветки.

10. Зволожуйте слизові оболонки дихальних шляхів. Застосовуйте для введення в носові ходи краплі або спреї на основі сольових розчинів (чим більше людей навколо — тим частіше). Полощіть рот звичайною водою. Найпростіший сольовий розчин можете приготувати самі: 1 чайна ложка солі на 1 літр кип'яченої води.

Пам'ятайте:

- медична маска не врятує здорову людину від вірусів. Її треба використовувати хворим, щоб дещо зменшити його заразності;

- ліків, що захищають від ГРВІ не існує.

- ймовірність ГРВІ зменшують повноцінне харчування, активний спосіб життя, можливість виспатися, посмішка і гарний настрій.

Нагадаємо, українцям повідомили скільки коштує вакцина від грпу та чи вистачить всім цього сезону.

Як раніше повідомляв Знай.ua, лікарі розповіли, як правильно мити руки дітям у період грипу та застуд.

Раніше портал Знай.ua писав, що українцям розповіли, як розпізнати симптоми грипу на ранніх стадіях.