Кабмін дозволив жителям багатоквартирних будинків встановлювати лічильники тепла на батареї. Тепер у старих будинках з вертикальною розводкою системи опалення є можливість вести облік тепла за сучасними технологіями.

Що прийняв Кабінет Міністрів України?


Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко розповів, що раніше індивідуальний (поквартирне) облік був доступний тільки для жителів будинків з горизонтальною системою опалення. У інших не було технічної можливості встановити індивідуальний лічильник.

лічильник

Раніше спожита теплоенергія всього будинку ділилась пропорційно між усіма жителями, тепер кожен може виключно за власним лічильником, економити та не переплачувати "за сусіда".

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Однак є одна умова. Для того щоб перейти на індивідуальний прилад розподілювач та економити на теплі у будинку, необхідно, щоб їх встановило не менше 50% мешканців багатоквартирного будинку. Якщо ж більшість родин відмовляться, перейти на таку систему не вийде.

Що відомо про них?

Цей прилад збирає дані з кожної батареї та щогодини посилає інформацію на спеціальні пристрої, які називаються концентраторами. Концентратори щодоби передають усі зібрані дані теплопостачальнику.

Ось так виглядає цей диво-пристрій

Концентратори зазвичай встановлюють в під'їздах. Їх кількість залежить від кількості розподільників. Також враховується якість сигналу в кожному будинку.

Ціна питання

За словами експертів, тепер розрахувати кількість тепла в помешканні стає набагато легше. Вам потрібно буде придбати по одному розподільнику на кожну батарею. Їх ціна стартує від 500 грн. Тобто якщо у вас двокімнатна квартира, то вам знадобиться три розподільника, а це півтори тисячі гривень.

Трохи складніше розібратися з концентраторами. Ці прилади коштують дорожче – від 6 тисяч гривень. Але можуть обслуговувати до 500 розподільників. Тобто в теорії їх може вистачити більше, ніж на 150 двокімнатних квартир.

Проте є одне маленьке але - сигнал від батарей погано проходить через стіни будинків. Тому такі концентратори доведеться ставити через кожні два-три поверхи. Але навіть якщо цей концентратор доведеться оплатити жителям двох квартир, це все одно дешевше, ніж ставити теплолічильник на кожну батарею.

Для їх установки не потрібно врізатися в батарею і перекривати для цього весь стояк. Це робить установку такого приладу дешевої – по суті, потрібно буде сплатити лише виїзд майстра, який опломбує пристрій.

Прилади такі можуть працювати до 10 років. Їх не треба віддавати на провернку кожні 3 роки.

Нагадаємо, українці через місяць отримають нові тарифи на тепло та воду.

Як повідомляв раніше Знай.ua, "європейська" реформа лише додасть проблем укрїнцям.

Також Знай.ua писав, що кому цього опалювального сезону не дістануться субсидії.

Дивіться: Субсидії по-новому