Екзархи з Константинополя прибули до Києва ще у вересні, а вже 11 жовтня питання автокефалії української церкви фактично вирішили не відтягувати. Сама процедура виявилася не настільки простою, як вважалося і займе чимало часу. Поки невідомо достеменно: чому зняли анафему з Філарета і яке значення мають рішення Синоду.


Основні підсумки Синоду Вселенського патріархату


У Варфоломія "підтвердили вже прийняте рішення про те, що Вселенський Патріархат приступив до надання автокефалії Церкві України".

Згодом дали зрозуміти – формально автокефалії ще немає, але Томос не за горами, якщо Україна виконає всі вимоги. Зокрема, українські православні ієрархи мають провести об’єднавчий собор і створити нову Православну церкву.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Крім того, Синод ухвалив рішення відновити "Ставропігію Вселенського Патріарха в Києві, одну з його багатьох Ставропігій в Україні, які завжди там існували". Тобто, у такий спосіб Константинополь відрізав останні шляхи впливу з боку РПЦ. Підтвердження тому - скасування Синодального листа 1686 року, який "давав право Патріарху Московському висвячувати Київського митрополита".

Не дійсні тепер і "політичні" анафеми, накладені Російською церквою, на "Філарета (Денисенка), Макарія (Малетича) та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин".


Хто такі екзархи?


Представлятимуть Вселенський патріархат в Україні два єпископи Константинопольської церкви. Перший – архієпископ Даниїл (Зелінський), єпископ Памфлійський, чия резиденція знаходиться в американському місті Нью-Джерсі. Другий – єпископ Іларіон (Рудник), який очолює єпархію в канадському Едмонтоні.


Обидва – українського походження, вихідці з західних областей. Архієпископ Даниїл народився в Івано-Франківську, йому 46 років.

Свій церковний шлях він почав в Україні в Греко-католицькій церкві, навчався в Івано-Франківській семінарії, був висвячений в диякони. У 1996 році майбутніх владика і екзарх емігрував до США, де продовжив освіту в папському Католицькому університеті Америки у Вашингтоні.

Пізніше все ж змінив католицтво на православ'я – у 2001 році призначений священиком Української православної церкви в США.


Другий у списку - єпископ Іларіон родом зі Львова, йому, як і Даниїлу, також 46 років, був прихожанином і семінаристом УПЦ Московського патріархату.

У 1992 році він поїхав на навчання до Греції, де вивчав богослов'я і церковне право.
Обраний єпископом у 2005 році, висвятив його особисто Вселенський патріарх Варфоломій у своєму кафедральному храмі на Фанарі.


Об’єднання українських церков в нову автокефальну


Одна із найскладніших частин процесу. Злиття церков – як правило, результат тривалих і закритих переговорів єпископів. З об'єднанням Київського патріархату і Автокефальної церкви більш-менш все зрозуміло.


Єпископи обох церков входять до нової церкви рівно з тими єпархіями і парафіями, які у них є на момент об'єднання. Найскладніше – вирішити питання Московського патріархату.


Лист до вселенського патріарха підписали близько десятка єпископів МП, але після оголошення про надання Томосу їх число може різко зрости.

Сьогодні можна говорити про те, що до нової церкви можуть долучитися до 20 з приблизно 90 єпископів УПЦ МП.


Дивіться: Томос в Україні: що ухвалив Синод у Константинополі


Нагадаємо, Філарет звернувся до РПЦ.
Як повідомляв Знай.ua, у мережі показали історію української церкви від Скоропадського до Петлюри.
Також Знай.ua писав, українцям пояснили основні вимоги Синоду для надання автокефалії.