"Укрзалізниця" нещодавно оголосила тендер на закупівлю фанери на чималу суму – приблизно у 13,85 мільйонів гривень. Як виявилося, кінцевим виконавцем послуг була фірма із російською пропискою, взагалі без окремого офісного приміщення та потужностей, необхідних для виробництва.


Корупційний скандал в УЗ

Корупція в УЗ
Корупція в УЗ


Пропозиція отримало ТОВ "Енерго Строй Сервіс", напередодні тендерний комітет допустив тільки двох учасників до аукціону. Обидва пропонували продукцію російського виробництва від АО " Архангельський фанерний завод". Двом іншим відмовили, посилаючись на "невідповідність технічних характеристик продукції вимогам замовника".

Корупція в УЗ
Корупція в УЗ

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще


За даними "Наших грошей", причина у тому, що філія чітко визначила марку фанери – ПФА-Т і її характеристики, а така виготовляється тільки на одному заводі в Архангельську, в Україні її роблять та продають за іншою схемою.

Попередньо середня вартість одного кубічного метру фанери ПФА-Т склала майже 31 тисячу гривень: така ціна приблизно на третину дорожча за вартість цієї фанери на ринку Росії.

Корупція в УЗ
Корупція в УЗ


Пізніше "Енерго Строй Сервіс" та його єдиний конкурент ТОВ "Спецторгснаб" надали аналогічні документи про представництво інтересів в тендері "Укрзалізниці" російського АО "Архангельський фанерний завод" та його українського дистриб’ютора ТОВ "Оріон-Плюс".

Різниця пропозицій склала 545 гривень, учасники не зробили жодного пониження стартової ціни.

Корупція в УЗ
Корупція в УЗ


Найцікавіше, те, що фірма офіційно числиться у багатоповерхівці Києва, по вулиці Зодчих 44, а в реєстраційних документах не вказаний ні номер приміщення, ні навіть під’їзд, в якому має бути розташований мультимільйонний постачальник "УЗ".

Викликає сумніви і статутний капітал у 100 гривень, який нібито поділено між Ростиславом Градовим та Сергієм Мисюком – на їх рахунку півсотні таких підприємств.

Корупція в УЗ
Корупція в УЗ


Окрім цього ТОВ "Енерго Строй Сервіс" має спільний номер телефону з 200 іншими підприємствами, що відверто говорить про те, що фірма входить до схеми "віртуального офісу". Керівництво УЗ з цього приводу поки що жодних коментарів не надавало.


Дивіться: корупційний скандал в УЗ


Нагадаємо, у мережі наочно показали наслідки несправної техніки у залізничних вагонах.
Як повідомляв Знай.ua, в УЗ анонсували запуск нового сервісу із продажу квитків.
Також Знай.ua писав, поліція розкрила подробиці смерті на залізниці.