Рахункова палата заявила, що держбюджет України за дев'ять місяців недоотримав майже 94 мільярди гривень. Таку заяву в комплексі з недавнім провалом на казначейському рахунку до чотирирічного мінімуму ставить питання про те, чи вистачить у бюджеті коштів на виплату зарплат і пенсій українцям.

Рахункова палата України проаналізувала виконання державного бюджету України за три квартали поточного року і констатувала, що невиконання плану надходжень у загальний фонд становить 11% або 93,6 мільярда гривень.

Так держбюджет не отримав понад 17 мільярдів гривень планових доходів і 66,5 мільярдів гривень планових запозичень Міністерства фінансів. Також традиційно не виконується план надходжень від приватизації. По цій статті держзамовлення з початку року отримала менше одного відсотка очікуваних надходжень.

За кілька днів до цього один з головних інвесторів України – Світовий банк – висловив свої побоювання щодо держбюджету. Він попередив, що в разі, якщо Україна не поліпшить ситуацію з виконанням дохідної частини і залишиться без підтримки Міжнародного валютного фонду, то доведеться піти на скорочення витрат вже в цьому році.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За оцінками Світового банку для того, щоб фінансувати дефіцит і боргові виплати до кінця року в країні буде потрібно близько 3,7 мільярдів доларів, а зовнішні фінансові ринки для України поки закриті.

Експерт зазначив, що держбюджет переживає гострі проблеми з фінансуванням, оскільки амбітний план надходжень від приватизації у 21 мільярд гривень традиційно не виконується, а план залучення зовнішніх запозичень зірваний через зволікання у виконанні програми з МВФ.

За його словами, з цієї причини держбюджету зіткнувся з різким погіршенням грошової ліквідності, і в кінці року уряду доведеться шукати лазівки, щоб профінансувати захищені статті видатків. З цією метою можуть бути використані кошти зі спецфонду і депозити місцевих органів влади, становлять близько 14 мільярдів гривень. Фінансування деяких субвенцій, наприклад, на оплату послуг ЖКГ, можуть перенести на наступний рік.

Нагадаємо, українці ризикують залишитися без пенсій, що робити - не знає ніхто. Працюючі українці навіть при хорошій зарплаті офіційно можуть забезпечити собі тільки злиденну старість.

Як повідомляв "Знай. ua", українцям "подарують" нову пенсію. Індексацію виплат проведуть через півроку.

"Знай. ua" писав, що зростання економіки України вразив експертів, але радіти не варто.