Українські виробники хочуть заробляти в доларі і євро, і все активніше нарощують поставки товарів за кордон.

Про це повідомляє "Хвиля".

Так, за 9 місяців 2018 року експорт України зріс на 10% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Проте аналогічна тенденція намітилась і на імпорті, обсяг якої піднявся на цілих 15%. Через, що країна вийшли на негативну зовнішньоторгівельну тенденцію, яка становила близько 6 млрд $.

Експерти відзначають, що це стало головною причиною дефіциту валюти. Також вони відразу ж зазначають, що тенденцію знецінення гривні можна перебороти виключно нарощуванням експорту до ЄС, у який так прагне Україна.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Варто відзначити, що з початком війни на Донбасі та анексією Криму частка Росії в українській зовнішній торгівлі скоротилась ще у рази, проте навіть після цього країна-агресор продовжує залишатись на одному з передових місць.

Проте зовсім скоро йому доведеться потіснитися, оскільки цю позицію поступово займає інша країна - Польща. Так, за 9 місяців 2018 року експорт товарів з України в Росію склав $ 2,7 млрд., А в Польщу - $ 2,4 млрд. За підсумком цього року поляки можуть випередити росіян за обсягами.

Експерти відзначають, що ключовим двигуном українського експорту, як і колись залишається агросектор та харчова промисловість. Зокрема, близько 9% від загальної кількості зовнішніх поставок припадає на соняшникову олію. Головними покупями такого продукту стали Індія, Ірак та Китай. При тому, що індуси та китайці постійно нарощують експорт цього продукту.

Іншою надважливою складовою українського експорту є продукти металургії, на частку якої припадає близько 7%. Тут найбільшими покупцями виступають Італія, Єгипет та Туреччина. Відзначається, що ціни на цю продукцію постійно зростають.

Третій за значимістю експортний товар України - це кукурудза, на частку якої за 9 місяців 2018 року припало 6,6% всіх наших зовнішніх поставок. Головні покупці: Китай, Єгипет і Нідерланди.

Нагадаємо, стало відомо, як українці фінансують окупантів.

Як повідомляв "Знай.ua", Росія заборонить експорт нафтопродуктів до Білорусі.

Також "Знай.ua" писав, що зростання цін на бензин позбавить українців дару мови.

Чотири міфи про потребу мораторію на експорт українського лісу